Elemzések Jobb, de nem elég jó az európai autópiac helyzete

Jobb, de nem elég jó az európai autópiac helyzete

MTI | 2023.07.21 12:20

Jobb, de nem elég jó az európai autópiac helyzete

Fotó: Pixabay

A korábbi prognózisánál magasabb értékesítési eredményre számít az idén a német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA az ágazat enyhülő beszállítói problémáinak köszönhetően, de a megrendelések elapadása miatt a szervezet továbbra is pesszimista.

A VDA (Verband der Automobilindustrie) csütörtöki berlini közleménye alapján az idén 12,3 millió, a tavalyinál kilenc százalékkal több autó értékesítésére számít Európában. Eddig hétszázalékos növekedést várt az értékesítésekben. A német személygépkocsi-piacon a szervezet a korábban várt plusz négy százalék helyett hatszázalékos növekedéssel 2,8 millió autó értékesítését várja az idén.

Hildegard Müller, a VDA elnöke szerint azonban a növekedés jelei alapján még korai lenne arra következtetni, hogy eloszlottak volna az ágazat problémái. Az eladások ugyanis még mindig jó egy ötödével elmaradnak a világjárvány által nem érintett utolsó év, 2019 értékesítési adataitól.

Az iparágat ugyanis jelenleg leginkább a világjárvány idején felhalmozódott rendelésállomány élteti. Új megrendelések pedig a bizonytalan gazdasági helyzet miatt csak alig érkeznek, ezért hosszabb távon a kilátások inkább borúsnak mondhatók.

„Amit a következő negyedévekre várunk, az nem pozitív: a beérkező megrendelések már egy ideje gyengülnek és ennek hatása akkor válik majd igazán érezhetővé, amikor a rendelésállománynak sikerült a végére jutni” - mondta Müller.

A VDA friss prognózisa szerint az Egyesült Államokban a korábban várt 4 százalék helyett hét százalékkal nőnek majd az értékesítések az idén, 14,7 millió járműre. A világ legnagyobb személygépkocsi-piacán, Kínában továbbra is háromszázalékos növekedést vár az idén a VDA 23,9 millió autó értékesítésével.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink