Elemzések Jelentős béremelést hoz az új év a Suzuki dolgozóinak – ez történt a 51. héten

Jelentős béremelést hoz az új év a Suzuki dolgozóinak – ez történt a 51. héten

Végh Martin | 2022.12.27 08:23

Jelentős béremelést hoz az új év a Suzuki dolgozóinak – ez történt a 51. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

A Suzuki esztergomi üzemében béremeléssel fog kezdődni 2023. Megtudhattuk, hogy az Audi hogyan alakítja át globális gyártóhálózatát, továbbá, hogy több autógyártó dolgozóinak is leépítéssel vagy annak közeledtéről szóló hírrel végződik a mostani év. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A Magyar Suzuki Zrt. átlagosan 20 százalékkal emeli dolgozóinak bérét 2023-ban. Az üzemi tanáccsal folytatott egyeztetést követően megállapított fizetésemelésen kívül a béren kívüli juttatások összegének növekedése is okot ad majd örömre az esztergomi üzem dolgozóinak.

Rekordösszeget fizetett az aiMotive megvásárlásáért a Stellantis autógyártó konszern. Az önvezetési technológiákat fejlesztő magyar céghez már korábban is neves pénzügyi befektetők csatlakoztak.

Az Audi ismertette elképzeléseit globális gyárhálózatának fejlesztéséről. A változások részben az elektrifikációból, részben attól független fejlesztésekből fakadnak. 2029-re a vállalat minden üzemében fognak tisztán elektromos autók készülni, a gyártósorokat azonban nem csak emiatt, hanem a termelési költségek csökkentése és a termelékenység fokozása érdekében is át fogják szerelni.

A Toyota megkezdte az ötödik generációs hibrid hajtásrendszere gyártását brit és lengyelországi üzemeiben. Ezt megelőzően nem kevesebb, mint hét gyártósort szereltek át.

Zöldül a Volkswagen

A Volkswagen Csoport arra számít, hogy idén képes lesz más gyártóktól származó kreditek vásárlása nélkül teljesíteni az európai emissziós követelményeket.

Az idegen kreditek elhagyása mellett a konszern más téren is fontos mérföldkőhöz érkezett a fenntarthatóság terén. Chilében elindult a Porsche szintetikus üzemanyagokat előállító kísérleti üzeme, melynek termelését fokozatosan fogják növelni a következő években.

Rossz hírekkel ér véget az év

A Hyundai elkezdte elküldeni a szentpétervári gyárának dolgozóit. Az üzemben március óta nem folyik termelés az ukrajnai háború miatt megváltozott viszonyokra visszavezethetően.

Leépítéstől nem csak az orosz autógyárakban dolgozóknak kell tartaniuk. Sajtóértesülések szerint a Teslánál komoly létszámcsökkentéssel fog kezdődni az új év.

Az elektromosautó-gyártónak egyebek mellett a német üzeme kapcsán is problémája adódott. Az ügyészség vizsgálatot indított a vállalat ellen, mivel az illegális veszélyesanyag-raktárat tart fent.

Lemondunk az új autókról

Novemberben egy százalékkal több autó cserélt gazdát a belföldi használtautó-piacon. A növekedés csekély, azonban jól mutatja, hogy azok is a használt autók között keresnek, akik a hosszú várakozási idők miatt lemondtak az új gépkocsi vásárlásáról.

Megkapta az engedélyt Bukarestben a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat kiépítése hazánk és Románia között. Magyar oldalon a fejlesztés részeként az M44-est hosszabbítják Békéscsabától az országhatárig.

Idén novemberben éves összemérésben ismét kevesebb új haszongépjármű került az Európai Unió útjaira. Ezzel immáron közel másfél éve mutatnak egyhuzamban csökkenést az értékesítések.

Az Egyesült Királyságban már jobban sikerült a november. Az utolsó őszi hónapban több mint 80 ezer autót gyártottak az országban, amivel egymás után két hónapja nő a gyártási szám éves összevetésben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink