Elemzések Ismét sokat nőtt a járműipari termelés

Ismét sokat nőtt a járműipari termelés

MTI | 2022.12.14 11:21

Ismét sokat nőtt a járműipari termelés

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Októberben az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 5,1 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg friss második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hirdetés

A döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 3,3 százalékkal nőtt, az energiaipar kibocsátása 3,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve.

A feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 32,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, azaz még fokozta is az előző havi 31,6 százalékos ütemet. A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása hasonlóképpen megtartotta lendületét, a szeptemberihez hasonló 20,1 százalékos növekedést regisztrált az előző év azonos hónapjához képest.

A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 57 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártás 128, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 60 százalékkal bővült.

Az előző hónaphoz hasonlóan a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása októberben is jelentősen, 27,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a vegyi anyagok és termékek gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag- és a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás számottevő visszaesése miatt - közölte a KSH.

Sokat nőtt az export

Az ipari export volumene 13,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a feldolgozóipar kivitele 17 százalékkal nőtt. A járműexport 37,1, a számítástechnikai és elektronikai termékek kivitele 16,1 százalékkal, a gyógyszereké 14,4 százalékkal nőtt, az élelmiszerexport 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítés 3,3 százalékkal, a feldolgozóiparé 9,1 százalékkal visszaesett a tavaly októberihez mérve. A járműipar 18,7, a gépipar 30,4, a villamosberendezések gyártása 52,7 százalékkal tudta növelni belföldi eladásait, a kőolaj-feldolgozás és kokszgyártás belföldi értékesítése 24,9, a vegyiparé 38,8, a gumiiparé 11,6, a textiliparé 18,1 százalékkal visszaesett és az élelmiszeripar belföldi kereslete is 2,6 százalékkal elmaradt a tavaly októberitől.

Az év első tíz hónapjában az ipari termelés 6,6 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,5, a 40 százalékot képviselő belföldi értékesítésé 6,4 százalékkal emelkedett.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink