Elemzések Így lassíthatja a klímaváltozást a robotizáció

Így lassíthatja a klímaváltozást a robotizáció

autopro.hu/Sz.K. | 2024.04.01 12:22

Így lassíthatja a klímaváltozást a robotizáció

Fotó: Audi MediaCenter

Egy friss tanulmány azt vizsgálja, hogy az Ipar 4.0 tecdhnológiái pontosan hogyan segíthetik a károsanyag-kibocsátás csökkentését és a fenntarthatóbb jövőt.

A Husqvarna Australia megbízásából készült, „A robotika és az automatizálás szerepe a zöldterületek kezelésében” című tanulmány azt vizsgálja, hogyan segíthet az automatizálás és a villamosítás az optimális zöldterület-kezelés biztosításában a városokban, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, erőforrás-okos megoldásokkal a zöldterületek fenntartásában. A jelentés azt is felvázolja, hogy az iparági szakértők miért támogatják az automatizálás és a technológiai innováció nagyobb mértékű elterjedését, valamint azt, hogy a robotika széleskörű alkalmazása a zöldterületek karbantartásában Ausztráliában tehermentesíti az iparágat és a környezetet.

Szükségünk van zöldterületekre, és a jövőben még többre lesz szükségünk belőlük, hogy segítsünk leküzdeni az éghajlatváltozás hatásait. Az iparnak szerepe és felelőssége van abban, hogy kibocsátásaival ne járuljon hozzá még jobban ehhez a problémához, ugyanakkor számtalan nyomással kell szembenéznie.

Nem csak szép a zöldterület, hasznos is

John Kalocsai, a Greenworx igazgatója és alapítója szerint: „A munkaerő, az üzemanyag, a fogyóeszközök, a nyugdíjak, a karbantartás és számos egyéb tényező költségei megnövekedtek. Sajnos a költségek piaci megtérülésének képessége nem tartott lépést a költségnövekedéssel, ami nyomást gyakorol az árrésekre és a nyereségességre.”

Az automatizálás és a villamosítás integrálása a füves területek karbantartásába nemcsak a hatékonyságot és az esztétikát javítja, hanem az éghajlatváltozás mérséklésének tágabb céljaihoz is igazodik. Az erőforrás-felhasználás csökkentésével és a környezettudatosság előmozdításával a robottechnológia értékes segítővé válik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és lehetővé teszi a munkaerő számára, hogy a városaink jövőbeni élhetőségének szempontjából létfontosságú természeti értéket biztosítson.

Automatizálás és villamosítás a gyepfenntartás jövője

Az automatizált gyepkarbantartási megoldások választása környezetvédelmi és gazdasági előnyökkel jár, ezen innovációk nagyobb léptékben történő átvétele jelentős szerepet játszhat a szén-dioxid-kibocsátás, és az erőforrások, például a vegyszerek használatának csökkentésében. A szakértők rámutattak a robotfűnyírók néhány kiemelkedő előnyére: ilyen például a csökkentett üzemeltetési költségek, beleértve a munka hatékonyságát

A hagyományos kereskedelmi fűnyírókról a robotfűnyírókra való áttérés bizonyítottan jelentősen, akár 50 százalékkal csökkenti a gyepfenntartási költségeket. Ez részben azért van így, mert felszabadítja a személyzetet az időigényes, ismétlődő feladatok alól, lehetővé téve a személyzet számára, hogy szakértelmüket változatosabb és értéknövelő feladatokra fordítsák. Emellett a költségcsökkenés is tapasztalható.

Alacsonyabb karbantartási költségeket eredményez a könnyű karbantartás révén, a hengeres és rotációs fűnyírókések élezésére, a tengelyek kenésére, a szíjak cseréjére és a motorok karbantartására fordított idő és költség csökkenése mellett. A fosszilis tüzelőanyag használatát megszünteti a használati fázisban az akkumulátoros megoldásokra való áttéréssel. A fű, a víz és a műtrágya szennyezésének csökkentése a gyakori kaszálás előnyeivel, a nyesedék talajba történő lebomlásával, amely természetes trágyázást biztosít.

A robotizált kaszálás bevezetése a munkaerőhiányt enyhíti a hétköznapibb kertépítési feladatokat elvégzésével, felszabadítva a munkaerőt az összetettebb, szakképzett feladatok elvégzésére. A robotfűnyírók autonóm módon, előre meghatározott ütemezés szerint nyírják a füvet, szükség szerint visszatérnek a töltőállomásra, és kényelmes vezérléssel és irányítással végzik a gyep karbantartását – írja a MirageNews.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink