Elemzések Hidrogénes vonatok alkatrészei készülnek hazánkban – ez történt a 28. héten

Hidrogénes vonatok alkatrészei készülnek hazánkban – ez történt a 28. héten

Végh Martin | 2022.07.18 07:23

Hidrogénes vonatok alkatrészei készülnek hazánkban – ez történt a 28. héten

Fotó: Facebook/ALSTOM

Az Alstom hidrogénes vonatokhoz kezdett gyártani alkatrészeket Mátranovákon található üzemében. Több autógyártó is gyengülő értékesítésekről számolt be, jó hír azonban, hogy több olyan beruházást is bejelentettek Európában, ami félvezetők gyártását és fejlesztését célozza. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A francia Alstom jelenleg 1,3 milliárd forintból bővíti Mátranovákon lévő üzemét. Az új munkahelyeket teremtő beruházás hidrogénüzemű személyvonatok forgóvázainak már most is zajló helyben gyártását szolgálja.

Csökkenő eladások

A Mercedes-Benz második negyedévi eladásai 16 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól a koronavírus miatt Kínában bevezetett korlátozások és a chiphiány következtében.

A Renault Csoport szintén az értékesítések csökkenéséről számolt be. Az első hat hónapban közel harmadával kevesebb járművet adott el, mint az előző év azonos időszakában. A számokra különösen rányomta bélyegét az Oroszországból kivonulás.

A svéd Polestar viszont kifejezetten sikeres első fél évet tudhat maga mögött. Az elektromosautó-gyártó több mint megduplázta eladásait.

A Volvo Cars bejelentette kilépését az Európai Autógyártók Szövetségéből arra hivatkozva, hogy a saját és a szakmai szervezet kibocsátáscsökkentési stratégiája nem összeegyeztethető.

A német legfelsőbb bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a Volkswagen Csoport ügyfelei csak akkor jogosultak kártérítésre az autójuk lecsökkent maradványértéke miatt, ha VW márkájú autójuk volt. Ez azt jelenti, hogy az Audi megúszta a dízelbotrány egy részét.

Az Iveco Csoport úgy határozott, hogy kilép oroszországi vegyesvállalatából, amivel felhagy az ottani teherautógyártással.

Folytatódik az elektrifikáció

A Hyundai kifejezetten elektromos autók készítésére létesít gyárat Koreában. Három évtized után ez lesz az első üzem, amit a vállalat a hazájában épít fel.

Brazíliában fognak elektromos Mercedes-Benz buszokat gyártani. A járművek összeszerelését még idén megkezdik Latin-Amerika legnagyobb gazdaságában.

A Ford és a koreai SK On akkumulátorgyártó véglegesítették megállapodásukat, aminek értelmében akkumulátorcellák gyártására hoznak létre vegyesvállalatot. A cég három üzemmel fog rendelkezni az Egyesült Államokban.

Az elektromobilitás érdekében fogott össze a Renault Csoport és a Vitesco Technologies is. A francia OEM és a beszállító egy egyedülállónak számító, helymegtakarítást lehetővé tevő teljesítményelektronikai modult fog fejleszteni elektromos autókhoz.

Fejlődik az európai chipipar

A Bosch 2026-ig hárommilliárd eurót szán félvezetőkkel kapcsolatos beruházásokra. Ennek keretében új félvezető-fejlesztő központokat létesít Reutlingenben és Drezdában, ahol félvezetőgyárát is fejleszteni fogja.

Franciaországban új félvezetőgyár fog épülni az STMicroelectronics és a GlobalFoundries chipgyártók közös beruházásának keretében. A többek között az autóipari igényeket kiszolgáló létesítmény 2026-ra éri el teljes kapacitását.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing tajvani chipgyártó jelentősen növelte bevételeit, továbbá rekord nyereséget ért el a második negyedévben.

Változó eladási eredmények

Az AutoWallis Csoport minden üzletágában rekordot döntött az év első felében. Ezenkívül a 2021-es év gépjármű-értékesítésének 60 százalékát már az első hat hónapban teljesítette, ami az idei értékesítések növekedését vetíti előre.

Az Európai Unióban éves összevetésben 15,4 százalékkal esett az új autók eladása júliusban, amivel már kerek egy éve tart a visszaesés.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink