Elemzések Félmilliárdos járműiparhoz köthető fejlesztés Erdőhorvátiban - ez történt a 38. héten

Félmilliárdos járműiparhoz köthető fejlesztés Erdőhorvátiban - ez történt a 38. héten

autopro.hu/W.A. | 2017.09.25 11:31

Félmilliárdos járműiparhoz köthető fejlesztés Erdőhorvátiban - ez történt a 38. héten

A FémAlk Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt. 521 millió forintból épített üzemcsarnokot Erdőhorvátiban. Azért választotta a Borsod megyei települést, hogy megállítsák a község kiüresedését. Nézzük, mi történt még emellett a mögöttünk lévő héten!

Hirdetés

Gyártók

Olasz szakember került az Opel Southeast Europe élére. Az Opel Southeast Europe regionális kereskedelmi szervezet 1997-ben jött létre Budaörsön. A magyarországi Opel központ bázisára épülve innen irányítja a Baltikumtól Csehországon és Szlovákián át 14 közép- és észak-európai országban egyebek között a marketing- és a kereskedelmi tevékenységet, ide tartozik továbbá a pénzügy, a logisztika, az alkatrészellátás és a raktározás megszervezése is. Az olasz szakember, aki Wolf Károlyt váltotta a vezérigazgatói poszton, Budapesten mutatkozott be magyar újságíróknak.

Beszállítók

A FémAlk Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt. 521 millió forintból épített üzemcsarnokot Erdőhorvátiban. Azért választotta a Borsod megyei települést, hogy megállítsák a község kiüresedését. Sándor József, a vállalat tulajdonosa elmondta: a kis üzem létesítése egy kísérlet, azért telepítette szülőfalujába, Erdőhorvátiba az üzemcsarnokot, mert érezhetően kiüresedik a település. Az ott dolgozó 23 fiatalt egy évig Budapesten képezték, ők kezdték el a munkát most a Sárospatakhoz közeli községben. Amennyiben jól teljesítenek, az üzemet a cég bővíteni fogja, akár 60-80 ember is kaphat majd munkát a társaságtól.

Logisztikai régióközponttá teszi Hatvant a Bosch. Elkezdődött a Bosch regionális logisztikai központjának építése. A 2018-ban nyíló központ a Bosch közép-kelet-európai régiós logisztikai tevékenységeit fogja a legmodernebb technológiák segítségével hálózatba kapcsolni.

Egy 2800 négyzetméteres raktárcsarnokot alakítanak ki az AGC Glass Hungary Kft. tatabányai gyárában, amit még ebben az évben beüzemelnek, tudtuk meg Papp Zoltán ügyvezető igazgatótól.

– Dolgozóink száma több mint ezer, ezt szeretnénk stabilizálni – folytatja Papp Zoltán. – Elsősorban a szereldei és a csomagolói területen nagyobb jelenleg a létszámigény. Felgyorsítjuk a belső oktatás folyamatát, hogy a munka hatékonysága megmaradjon. Az év végéig elinduló raktárcsarnokban a késztermékeket fogjuk tárolni, így egyszerűbb lesz a logisztika.

Eladhatja a Bosch az egri üzem egy részét. Gazdát cserélhet a Bosch hagyományos személykocsikhoz kormányoszlopokat gyártó részlege, tudta meg a Világgazdaság. Az üzletág értékesítésének gondolata annak ellenére merült fel, hogy az ilyen alkatrészek iránti kereslet a következő években várhatóan növekedni fog, csakhogy a Bosch szerint az új beszállítók megjelenése az árak erős esését idézte elő.

Szolgáltatók

Az S&T Magyarország felvásárolta a Kapsch BusinessCom Magyarországot, így a továbbiakban az S&T márkanév alatt működik a két vállalat. Az S&T Csoport Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában is megvette a Kapsch BusinessCom-ot. Ezentúl hazánkban az S&T márka két vállalattal lesz jelen, a már jól ismert S&T Consulting Hungary Kft.-vel és a S&T Services Kft.-vel, mely nevet a korábbi Kapsch BusinessCom Magyarország kapta.

A Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program keretében, 2019-ig száz új, hazai fejlesztésű buszt vásárol a Honvédelmi Minisztérium a magyar hadsereg számára – jelentette be a honvédelmi miniszter Székesfehérváron. Simicskó István a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnikai Kft. kooperációjában készült Currus-Aries-Volvo Euro VI-os motorral szerelt autóbusz prototípusának bemutató rendezvényén hangsúlyozta, hogy a hadsereg hatékony feladatellátásában segítenek majd az új járművek. Megjegyezte, hogy ezzel elindult az "elmúlt 25-26 év legkiterjedtebb haderő fejlesztési programja", a Zrínyi-program, amelynek több más eleme is lesz a közeljövőben.

Nemzetközi együttműködésre van szükség az elektromobilitás fejlesztésében és az iparág előtt álló kérdések megválaszolásában, mivel ezen a téren nincsenek speciálisan magyar megoldások, az iparág jövője egész Európa számára az egyik legjelentősebb kihívás – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár Budapesten, az Emobility Forum 2017 konferencián.

Oktatás

2018 szeptemberétől nyitja meg kapuit a Mercedes-Benz Academy, amelynek alapkövét ünnepélyes keretek között tették le a kecskeméti járműgyár mellett már működő Csillag Bölcsőde és Óvoda szomszédságában. A szakközépiskolás diákoktól a főiskolásokon át a munkába állókig mindenkinek nyújt képzési lehetőséget a kecskeméti Mercedes-Benz gyár szomszédságában épülő nyolcezer négyzetméteres központ. A hárommilliárd forintos beruházás egy év alatt készül el.

Trend

Ellephetik a gyárakat a légzsákok. Két évvel ezelőtt a Volkswagen Csoport németországi üzemében egy robot halálosan megsebesített egy 22 éves dolgozót, miután a férfi a dolgozók elől elzárt területen rekedt. Ez a fajta tragédia még mindig viszonylag ritka, de ahogy a világ gyárait automatizálják, a biztonság fejlesztésére irányuló törekvések egyre gyakoribbak lesznek.

Kiemelt Partnereink