Beszállítók Félmilliárd forintos fejlesztést vitt Borsodba a Fémalk

Félmilliárd forintos fejlesztést vitt Borsodba a Fémalk

MTI | 2017.09.21 09:33

Félmilliárd forintos fejlesztést vitt Borsodba a Fémalk

A FémAlk Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt. 521 millió forintból épített üzemcsarnokot Erdőhorvátiban. Azért választotta a Borsod megyei települést, hogy megállítsák a község kiüresedését.

Hirdetés

Sándor József, a vállalat tulajdonosa elmondta: a kis üzem létesítése egy kísérlet, azért telepítette szülőfalujába, Erdőhorvátiba az üzemcsarnokot, mert érezhetően kiüresedik a település. Az ott dolgozó 23 fiatalt egy évig Budapesten képezték, ők kezdték el a munkát most a Sárospatakhoz közeli községben. Amennyiben jól teljesítenek, az üzemet a cég bővíteni fogja, akár 60-80 ember is kaphat majd munkát a társaságtól. Sándor József felajánlást is tett, az erdőhorváti üzem fiataljainak a jövőben születendő gyermekeit egymillió forinttal támogatja a saját vagyonából, így segíti családalapításukat. A tulajdonos hozzátette: példát szeretnének mutatni más nagyobb cégek számára is, hogy aki megteheti, létesítsen munkahelyeket a hátrányosabb helyzetű vidékeken, megelőzve ezzel a fiatalok elvándorlását.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyebek mellett az átadáson azt hangsúlyozta, a kormány arra törekszik, hogy minden magyar cég, amely Magyarországon kíván befektetni és boldogulni, ehhez megkapjon minden támogatást. A Fémalk beruházását a kormány 251 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette. A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: 2015-ben indult el a nagyvállalati beruházási támogatásai program, amellyel azoknak a vállalkozásoknak kínál a kormányzat lehetőséget, amelyek méretük és bevételük okán kiszorulnak az inkább kis- és középvállalkozások számára elérhető európai uniós pályázatok köréből.

A fémipari tevékenységgel foglalkozó FémAlk Zrt. 2016-ban 93 millió eurós, több mint 30 milliárd forintos árbevételt ért el, 10 millió eurós, 3 milliárd forintos nyereséget produkált. Idén 32-33 milliárdos árbevételre számítanak, ami körülbelül 15-20 százalékos növekedést jelent. Jelenleg körülbelül 1300 dolgozót foglalkoztatnak. A vállalat fő profilja a nyomásos alumíniumöntészet, amely mellett számos további feladat- és munkafázis (termék- és szerszámtervezés, modellezés, szerszámgyártás, az öntvények megmunkálása, felületkezelése és szerelése) elvégzésére is vállalkozik. A cég szinte kizárólag exportra termel. Leginkább német, svéd és osztrák, de akár brazil autóipari beszállítókat lát el öntvényekkel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink