Szolgáltatók NGM-államtitkár: nemzetközi együttműködésre van szükség az elektromobilitás fejlesztésében

NGM-államtitkár: nemzetközi együttműködésre van szükség az elektromobilitás fejlesztésében

MTI | 2017.09.20 08:43

NGM-államtitkár: nemzetközi együttműködésre van szükség az elektromobilitás fejlesztésében

Nemzetközi együttműködésre van szükség az elektromobilitás fejlesztésében és az iparág előtt álló kérdések megválaszolásában, mivel ezen a téren nincsenek speciálisan magyar megoldások, az iparág jövője egész Európa számára az egyik legjelentősebb kihívás – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár Budapesten, az Emobility Forum 2017 konferencián.

Hirdetés

Az államtitkár közölte, hogy a hamarosan lezáruló új közbeszerzés keretszerződése csaknem 1700 elektromos töltőállomás létesítését biztosíthatja Magyarországon.

Lepsényi István hangsúlyozta, hogy az elektromobilitás a következő évek kulcskérdése lesz, az új üzleti modellekkel vagy az önvezető technológiákkal együtt, ezért a szabályozási, energiaellátási és közlekedési kérdésekben a tapasztalatok megosztására van szükség.

A legtöbb e-mobilitási szabadalom Európában születik, Magyarországnak pedig arra kell törekednie, hogy a fejlesztésekben aktívan részt tudjon venni – tette hozzá.

Kiemelte az infrastruktúraépítés, az ösztönző szabályozási környezet és a kedvezmények jelentőségét, de fölhívta a figyelmet arra is, hogy a változások nem csak a kormányzat, hanem a gyártók, a beszállítók, az intelligens hálózatok és a kutatás-fejlesztés számára is új feladatokat jelentenek.

Felidézte, hogy a kormány 2016 óta csaknem 2 milliárd forinttal támogatta az elektromos autók vásárlóit, az önkormányzatoknak pedig több mint 500 millió forintot biztosított töltőállomások létesítésére.

Az államtitkár szerint régiós összehasonlításban Magyarországon kiemelkedően jó az elektromos járművek fogadtatása, a pályázók között jelentősen nőtt a magánszemélyek aránya. Hozzátette, hogy a kormány kibővítette és jogi személyek számára is elérhetővé tette, valamint egyszerűsítette az elektromos autók beszerzését segítő támogatást, amely akár másfél millió forinttal támogatja az ilyen járművek terjedését.

Lepsényi István hangsúlyozta, hogy az elektromos autók beszerzésének direkt ösztönzési programjára a források ezután is rendelkezésre állnak, a nukleáris energia pedig biztosítani fogja az új hajtású járművek energiaigényét.

Kiemelt Partnereink