Elemzések Ezekkel az autókkal mehetünk ki a világból Magyarországon

Ezekkel az autókkal mehetünk ki a világból Magyarországon

Pörge Béla | 2021.03.27 16:21

Ezekkel az autókkal mehetünk ki a világból Magyarországon

Fotó: Twitter/Bulgarcar

Egy kivétellel csak dízeleket találunk azon a listán, ami 300 ezer kilométernél is többet futott, de még gazdát cserélő autókat összesíti Magyarországon. Tarolnak a német márkák, és – egyelőre – meglepően kevés a terepjáró a listán.

Az autopro.hu a napokban szemlézett egy listát az Egyesült Államokban legtöbbet futó modellekről. Ott a SUV-k és a pickupok taroltak, gyártót tekintve pedig a Toyota vitte a prímet. Elkészítettük a magyar változatát is az összesítésnek, hazánkban már sokkal inkább a német gyártók autói dominálnak a sokat futott autók között, ráadásul kisebbségben vannak a terepjárók.

A lista módszertanával kapcsolatban ki kell emelni, hogy olyan autók kerültek fel rá, amikből legalább tíz darabot értékesítettek és az átlagos kilométeróra-állásuk meghaladta a 290 ezer kilométert. A vizsgált időszak 2020. március 1-jétől 2021. február 28-ig tart, és a kocsi.hu adatbázisára épül, az ott gazdát cserélt autókat vizsgáltuk. Egész pontosan az előbb említett egy évben a kocsi.hu-ról törölt hirdetések alapján állt össze a lista.

Beválik a hibrid

Ugyan egyetlen hibrid került csak be a Top 10-be, ám a Toyota Prius rögtön az élre került. A kocsi.hu adatbázisa szerint 433 darab Prius cserélt gazdát az oldalon, ezek átlagfutása pedig jócskán meghaladta a 300 ezer kilométert. Nem annyira meglepő a Prius első helyezése, egyrészt a hibridek tartóssága miatt, másrészt azért, mert a fővárosban számos ilyen taxi fut. Érdekesség, hogy ez az egyetlen modell, ami az Egyesült Államokban és Magyarországon is ott van a legtöbbet futó autók között.

A Prius mellett az összes többi felkerült autó dízelhajtású, többnyire szedánok fértek fel a listára, de kisbusz és terepjáró is található rajta.

Dominálnak a németek

A 300 ezres átlag futásteljesítmény felett gazdát cserélő modellek között három Mercedes-t is találni. Az E270-ből 23, a W124-ből 14, míg a 190-ből 15 darab cserélt gazdát a kocsi.hu-n úgy, hogy ezek átlagosan bőven 300 ezer kilométer felett futottak.

A másik leggyakoribb gyártó a Volkswagen, igaz, 300 ezer kilométer fölé csak a Transporter tízszemélyes változata és a Passat IV került fel 45 illetve 33 darabbal, ugyanakkor mindenképpen a listán a helye a Passat V modellnek, amiből 355 darab cserélt gazdát egy év alatt, ezek átlagos futásteljesítménye pedig 298 ezer kilométer volt. Bár a listára nem fértek fel, említést érdemel, hogy a Volkswagentől még a Bora (119 darab), a hármas Golf (84) és a Sharan (182) modellek is 250 ezer kilométernél nagyobb átlagfutással cseréltek gazdát nem kis számban.

Az Opel a Vectra B modellel képviselteti magát a listán, ebből 98 darab kelt el 300 ezer kilométernél magasabb átlagfutással. Talán sokan várnák egy ilyen listára az F Astrákat, ám „csak” 232 ezer kilométer volt az átlagos kilométeróra-állása a kocsi.hu-n gazdát cserélő példányoknak, igaz, egy év alatt nem kevesebb, mint 318 ilyen hirdetést töröltek az oldalról.

Talán érdekes lehet az is, hogy egyetlen BMW sem került be a Top 10-be, de az igazán nagy számban gazdát cserélő modellek közül az 525-ösök futották a legtöbbet, a 192 eladott példány átlagosan 242 ezer kilométert futott.

Nem maradt ki a Suzuki sem

Magyarországon évek óta a Suzuki adja el a legtöbb új autót, így nyilván a használt autók között is számítani lehet a márkára, bármilyen összevetésről is legyen szó. Erre a listára a Grand Vitara került fel, amiből 109 darabot adtak el a kocsi.hu-n egy év alatt, ezek átlagosan 330 ezer kilométernél is többet futottak.

Érdekesség, hogy a Suzuki Swiftből értékesítették a legtöbbet egy év alatt használtként, közel 1500 darab hirdetést töröltek a kocsi.hu-ról, ám mivel egy kalap alá vették az összes kivitelt a modellből, nem csoda, hogy a 130 ezres átlagfutással a mostani listánk közelébe sem érhetett ez az autó.

Természetesen van Škoda is a legtöbbet futó modellek között

A 300 ezres átlag fölé a Škoda Superb került be a cseh gyártótól, 32 darab ilyen autót adtak el. Vélhetően sokan várják az Octaviát is a listára, ám a modell első szériája 238 ezer, a második pedig 214 ezres átlagfutással cserélt gazdát az oldalon, igaz, a kettőből együtt közel 500-at sikerült eladni.

Még a Volvo S40-est kell megemlíteni, melyből 108 darabot adtak el úgy, hogy az autók átlagosan többet futottak 300 ezer kilométernél.

Végül a lista

A modellek neve mellett az látható, mennyit adtak el belőlük 290 ezernél nagyobb futásteljesítménnyel. A listán eszerint vannak sorban az autók, nem a futott kilométer szerint!

  1. Toyota Prius (433)
  2. Volkswagen Passat V (355)
  3. Suzuki Grand Vitara (109)
  4. Volvo S40 (108)
  5. Opel Vectra B (98)
  6. Volkswagen Transporter (45)
  7. Škoda Superb és Volkswagen Passat IV (32)
  8. Mercedes E270 (23)
  9. Mercedes 190 (15)
  10. Mercedes W124 (14)

Kiemelt Partnereink