Gyártók Autók, amikkel a világból is ki lehet menni

Autók, amikkel a világból is ki lehet menni

autopro.hu/P.B. | 2021.03.21 04:21

Autók, amikkel a világból is ki lehet menni

Fotó: Pixabay

Lista készült a tizenhat legtartósabb autóról az Egyesült Államokban. Az USA piacának jellegéből adódóan nem meglepő, hogy főleg SUV-k és pickupok találhatóak a listán. Az első helyezett viszont nem csak a tengerentúlon, hanem globálisan is jól ismert modell.

Hirdetés

Autóvásárláskor sokak számára az egyik legfontosabb szempont, hogy minél hosszabb időt használhassa leendő autóját úgy, hogy csak üzemanyagra, biztosításra és az alapvető karbantartásra kelljen költeni, de ne legyen szükség a szervizek rendszeres látogatására. Ezt általában az új vagy keveset futott autók képesek biztosítani, de vannak olyan modellek, amelyek esetében relatív a „keveset futott” jelző, és akár 3-400 ezer kilométert is megbízhatóan teljesítenek.

Az Egyesült Államokban is hasonló igényei vannak az autóvásárlóknak, bár ott sokkal nagyobb az SUV-k és a pickupok népszerűsége. Ezek a modellek egyébként is strapabírónak, időt állónak vannak tervezve, így nem csoda, ha az USA tizenhat legtovább futó modellje között az első öt mind SUV, míg a tizenhatos listáján csak kettő nem SUV vagy pickup van.

A Toyota tarol

A Forbes által készített listára azok a modellek kerülhettek fel, amik 200 ezer mérföld (320 ezer kilométer) futásteljesítmény felett cseréltek gazdát, és utána még tovább használta őket az új vevő.

A legnagyobb valószínűséggel a Toyota Land Cruiser tesz meg ekkora távolságot az Egyesült Államokban. Az 1951 óta gyártott, ikonikusnak nevezhető – és Európában, így Magyarországon is jól ismert – modellek 16,3 százaléka 320 ezer kilométer feletti futásteljesítménnyel cserélt gazdát az amerikai használtautó-piacon. A Toyota Sequoia a második 11,2 százalékkal, míg a harmadik a Chevrolet Suburban 5,1 százalékkal.

A Toyota Avalon szedán az első nem terepjáró vagy SUV a listán a hatodik helyen, és a másik ilyen modell is Toyota, mégpedig a Prius a 16. helyen, 2,6 százalékkal. A listán összesen hat Toyota modell szerepel, mellettük GM, Honda és Ford modellek fértek fel a listára. Említést érdemel az Amerikában népszerű Lincoln Navigator és a GMC Yukon, valamint az Európában is elterjedt Toyota Highlander hibrid.

A teljes amerikai használtautó-piacon egy százalék volt a 320 ezer kilométernél többet futott autók aránya.

Jó helyzetben vannak a pickupok

Karl Brauer, az iSeeCars szakértője a Forbes-nak elmondta, hogy a pickupok több, mint kétszer akkora eséllyel futnak 320 ezer kilométernél is többet, mint a személyautók. Ezt a kialakításuk mellett annak is köszönhetik, hogy gyakran használják őket munkavégzésre, ilyenkor pedig alaposabb és rendszeres karbantartást kapnak, ami növeli az élettartamukat.

Brauer felhívta a figyelmet arra is, hogy a listán két hibrid szerepel, de a jövőben várhatóan növekedni fog a számuk a hasonló összesítésekben, sőt, később az elektromos autók is megjelenhetnek az ilyen listákon, ugyanis az elektromos hajtások alkatrészei kevesebb javítást igényelnek és tartósabbak, mint a belső égésű motorok általában.

Kiemelt Partnereink