Elemzések Brutálisan megsarcolják a kínai autókat a törökök

Brutálisan megsarcolják a kínai autókat a törökök

MTI | 2024.06.10 09:19

Brutálisan megsarcolják a kínai autókat a törökök

Fotó: Pixabay

Törökország július 7-étől negyven százalékkal emeli a Kínából importált autók vámját; Recep Tayyip Erdogan török elnök erről szóló rendelete a június 8-ai kormányközlönyben jelent meg.

Hirdetés

Jelentősen, 40 százalékkal növeli a kínai autókra kivetett vámokat Törökország. A minimálisan 7 ezer dolláros vám a benzin-, dízel-, hibrid- és elektromos járművekre egyaránt vonatkozik.

Elemzők szerint a vámemelés hátterében az áll, hogy a török kormány korlátozni próbálja az importot és csökkenteni a folyó fizetési mérleghiányt. Tavaly Törökország egyszer már emelte a kínai elektromos autókra kivetett vámokat.

A török hatóságok szigorú monetáris politikával és a folyó fizetési mérleg hiányának mérséklésével próbálják lassítani az inflációt, amely májusban évi 75,5 százalék volt az áprilisi 69,80 százalék után. Fatih Karahan, a török központi bank elnöke szerint májusban tetőzött az infláció, éves üteme az év végére jelentősen, 38 százalékra lassul.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink