Elemzések Az Arrabona Racing Team nyerte az idei Techtogethert – ez történt a 43. héten

Az Arrabona Racing Team nyerte az idei Techtogethert – ez történt a 43. héten

Végh Martin | 2020.10.26 07:22

Az Arrabona Racing Team nyerte az idei Techtogethert – ez történt a 43. héten

Fotó: Pörge Béla

Az előző héten az Arrabona Racing Team vihette haza a Techtogether Automotive Hungary & Ipar Napjai verseny fődíját. Több hazai autóipari beszállító is támogatásban részesült, a Daimler vezére a gyárak áttelepítéséről beszélt, a Tesla kutatói pedig már kétmillió mérföld élettartamú akkumulátorokon dolgoznak. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az előző héten, október 20-21-én került megrendezésre a Techtogether Automotive Hungary & Ipar Napjai mérnökhallgatói verseny, amit a győri Arrabona Racing Team nyert. A második helyen a szombathelyi, a harmadikon pedig egy budapesti csapat végzett.

Az előző héten kettő hazai autóipari beszállító is támogatásban részesült. A Teslának is beszállító AFT Hungary Kft. beruházásait a magyar állam, míg a vonóhorgokat gyártó ACPS Automotive Kft. és partnerei fejlesztéseit az Európai Unió támogatja.

Kiderült továbbá, hogy a kínai Chervon Auto Miskolcon fog új üzemet építeni, ahol hagyományos és elektromos autókhoz fognak alkatrészeket gyártani.

Jó negyedéve volt a Fordnak Magyarországon

A Ford kiváló harmadik negyedévi értékesítési eredményekről számolhatott be az európai piacot illetően. Megőrizte vezető pozícióját a haszongépjárművek piacán, illetve hazánkban is több jármű kelt el, mint amire számítottak.

A Daimler vezére közölte, hogy a következő tíz évben Kína lesz a vállalat növekedésének motorja, és a kereskedelmi konfliktusokra tekintettel készen kell állniuk a gyáraik költöztetésére.

A Bentley vezetője ugyancsak megszólalt. A Brexit veszélyeire figyelmeztetve elmondta, hogy a márka nyereségére erőteljes negatív hatással lesz, ha szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból.

Európában és a tengerentúlon is elektrifikálnak

Az MAN sem akar lemaradni a hidrogénes tehergépkocsik fejlesztésében, és felvázolta, hogy pontosan mik is a tervei a következő évekre vonatkozóan.

Az elektromobilitással kapcsolatban a tengerentúlról is érkeztek hírek. A General Motors közölte, egy harmadik USA-beli üzemében is elektromos autókat fog gyártani, míg a szomszédos Kanadában a Ford mellett az FCA is villanyhajtású modelleket fog készíteni.

A Tesla egyhuzamban már az ötödik negyedévet zárta nyereséggel, részben a kibocsátási kreditek értékesítésének köszönhetően. A vállalat akkumulátoros fejlesztései töretlenül haladnak, amit jól mutat, hogy egyik kutatója már kétmillió mérföld élettartamú telepek építéséről beszélt.

Az elektromos terepjárókat fejlesztő Bollinger Motorstól ugyancsak hír érkezett. A startup szabadalmaztatná sajátfejlesztésű akkumulátordizájnját.

Új ember kerülhet a Continental élére

Ha minden igaz a Continental autóipari beszállító felügyelőbizottsága leváltaná Elmar Degenhart, mostani vezérigazgatót. Olyan valakire lehet szükség, aki kellő határozottsággal vezényelné le a vállalat előtt álló változásokat.

Friss statisztikák érkeztek az európai gumiabroncs-eladásokról, amikből kitűnt, hogy a koronavírus-járvány eredményeként az egész évet tekintve az értékesítések jóval a tavalyi alatt vannak, és a járvány negatív hatásai továbbra is sújtják az iparágat.

A járványhelyzet már közel annyira sem rázta meg a hazai használtautó-piacot. Az első három negyedévben a gépkocsi átírások száma alig maradt el a tavalyitól.

A pandémiás helyzet ugyanakkor jelentős károkat okoz a fuvarozóknak. A járvány eredményeként megjelent önköltségi ár alatti fuvarozás akár emberek testi épségére is veszélyes hatásait a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége foglalta össze.

Bizakodóak a németek

Egy felmérés rávilágított, hogy a nehéz körülmények ellenére optimisták a német vállalatok, az autóiparban azonban az átlagnál borúsabbak a kilátások.

Az IMF egy új jelentésében pedig arról számolt be, hogy az eddig vártánál nagyobb mértékben zsugorodhat az ázsiai gazdaság, részben Indiának betudhatóan.

A McKinsey nemzetközi felmérést végzett annak kiderítésére, hogy most mit találnak az emberek biztonságosnak, ha közlekedésről van szó. A válaszokból több érdekesség is kiderült.

Kiemelt Partnereink