Gyártók Ismét megcsinálta Tesla: újabb nyereséges negyedéven van túl a vállalat

Ismét megcsinálta Tesla: újabb nyereséges negyedéven van túl a vállalat

autopro.hu/V.M. | 2020.10.22 15:49

Ismét megcsinálta Tesla: újabb nyereséges negyedéven van túl a vállalat

Fotó: Tesla

A Tesla egyhuzamban az ötödik nyereséges negyedévéről jelentett. Július és szeptember között az amerikai elektromosautó-gyártó rekordmértékű, 8,8 milliárd dolláros bevételt ért el, hála a növekvő értékesítéseknek, valamint a kibocsátási kreditek eladásainak.

Hirdetés

A Tesla bevétele 2020 harmadik negyedévében egészen pontosan 8,77 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 6,3 milliárddal. Az elemzői várakozásokban alacsonyabb, 8,36 milliárd dollár bevétel szerepelt csak a Refinitiv pénzügyi technológiai vállalat felmérése szerint.

Nem ment volna a kreditek nélkül

A Tesla nem őrizhette volna meg nyereségességét anélkül a 397 millió dollár nélkül, ami az emissziós kreditek más autógyártóknak értékesítéséből folyt be. Az év egész eddigi részét tekintve a kreditekből származik a Tesla autóipari bevételeinek 7 százaléka, azaz 1,18 milliárd dollár.

A kreditek nagyjából egy éve váltak komolyabb bevételforrássá a Tesla számára, miután Kalifornia és más amerikai államok több elektromos autó értékesítését tették kötelezővé, amivel a gyártók nem tudtak lépést tartani.

Ahogy persze a riválisok növelik a villanyhajtású modellek kínálatát, ez a bevételforrás el fog apadni. Továbbá már most sem a Tesla az egyetlen autógyártó, amelyik krediteket kínál, és nemrég a Renault is bejelentette, hogy felkínálja kreditjei egy részét, versenyt teremtve a Teslának.

Meglesz a félmillió eladás

A negyedévi eredmények ismertetésével egy időben a Tesla megerősítette elkötelezettségét, hogy idén félmillió járművet értékesítsen globálisan, ugyanakkor megjegyezték, hogy ez nem lesz egyszerű feladat. A cél elérése elsődlegesen attól függ, hogy a mostani negyedévben az előzőhöz képest mennyivel tudják növelni a Model Y és a sanghaji gyár termelési volumenét – közölték.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a 2021-es cél 840 ezer - 1 millió jármű értékesítése lesz-e, összhangban a vállalat jelenlegi termelési kapacitásával.

A Model 3-asokat gyártó sanghaji üzem éves kapacitását mostanra az eredetileg tervezett, 250 ezer járműre sikerült növelni. A kaliforniai, fő gyáregységben jelenleg 590 ezer járművet szerelhetnek össze évente.

A vállalat részéről elmondták, hogy a hatékonyság és a termelési kapacitás minél gyorsabb fejlesztésén fognak dolgozni. A Teslának jelenleg Németországban és Texas államban is épül egy-egy új üzeme, már meglévő, illetve új modellek, mint például a Cybertruck pickup sorozatgyártásához.

Szintet lépnének az önvezetésben

Az elmúlt hónapok eredményeinek ismertetésén Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is jelen volt, aki elárulta, hogy az év végéig szélesebb körben is elérhetővé fogják tenni az általa Full Self Drivingnak nevezett, vagyis teljes mértékig önvezető rendszerüket, amit jelenleg még csak néhány, előre kiválasztott autótulajdonos tesztel.

Musk nem részletezte, hogy a rendszer pontosan milyen önvezetési képességgel bír, valószínűleg azonban – ellentétben azzal, amit a név sugall – valójában csak bizonyos körülmények közti önvezetésről van szó. A vezeték nélküli frissítéssel elérhető funkcióhoz 8 ezer dollár fizetése ellenében juthatnak majd hozzá a Tesla ügyfelei – számolt be a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink