Elemzések Akkumulátorgyár épülhet Eszéken?

Akkumulátorgyár épülhet Eszéken?

autopro.hu/P.B. | 2023.02.17 16:20

Akkumulátorgyár épülhet Eszéken?

A kép illusztráció. | Fotó: Pixabay

Sajtóértesülések szerint a magyar határtól alig néhány kilométerre található Eszék városába egy meg nem nevezett amerikai autóipari vállalat hajt végre beruházást, de hivatalos bejelentés eddig még nem történt.

Horvátország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása valósulhat meg hamarosan Eszéken. A hírek szerint a magyar határtól alig néhány kilométerre található városba egy amerikai autóipari vállalt érkezik, igaz hivatalos bejelentés eddig még nem történt – írja a Világgazdaság.

A lap horvát sajtóhírekre hivatkozva ír a lehetséges beruházásról, beszámolója szerint egy „titokzatos cég” felvásárolta Eszék keleti ipari zónájában az összes, csaknem 20 hektárnyi üresen álló területet. A Log Expert Five néven futó vállalat terveiből kiszivárgott dokumentumokból eddig annyi látszik, hogy a szlavóniai város keleti részén egy hatalmas csarnok és egy csaknem 700 férőhelyes parkoló épül majd.

Ezzel egy időben a horvát gazdasági minisztérium weboldalán megjelent egy környezetvédelmi hatástanulmány, ami engedélyezi a Dráva-parti város keleti ipari zónájában a chipek és egyéb elektromos alkatrészek gyártását.

Autóipari beruházás – de milyen?

A horvát Nova tévécsatorna szerint a területen egy amerikai vállalat által megvalósított autóipari beruházás fog történni. A vállalat öt éven belül 4500, többnyire magasan képzett munkavállalót foglalkoztatna. Ezen felül még annyit tudni a beruházásról, hogy állítólag a régió 15 városa szerette volna magához csábítani a céget, aki végül Eszéket választotta. Hivatalos bejelentés a következő hetekben, hónapokban várható.

Arról nem esett szó, hogy pontosan milyen beruházásról lesz szó: autógyár, akkumulátorgyár, esetleg chipgyár épülhet Eszéken? Az említett környezetvédelmi hatástanulmány és a Dráva közelsége arra enged következtetni, hogy az üzemnek komolyabb vízigénye lesz.

Nagyberuházás a turizmus országában

Horvátország gazdaságának talán legfontosabb lába a turizmus, az ország GDP-jének 20-25 százalékát ez az ágazat adja, de a szolgáltatások összességében 70 százalékban járulnak hozzá az eurót idén bevezető ország gazdaságához. Az ipar a főváros mellett elsősorban a tengernél összpontosul, főleg Fiumében, ami az ország legfontosabb kikötőjével rendelkezik.

Déli szomszédunk legszegényebb régiója az ország észak-keleti része, vagyis Szlavónia, melynek központja Eszék. Éppen ezért az eszéki beruházás stratégiai fontosságú lehet, ugyanis ez lesz Horvátország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink