Elemzések A napenergia mentheti meg Ukrajnát?

A napenergia mentheti meg Ukrajnát?

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.11 04:20

A napenergia mentheti meg Ukrajnát?

Fotó: Pexels

A Greenpeace aktivistái a napenergiára vonatkozó Marshall-terv kidolgozására szólítanak fel a június 11-12-én Berlinben megrendezésre kerülő Ukrajna helyreállítási konferenciát megelőzően.

Hirdetés

A Greenpeace aktivistái a „napenergia Marshall-terv" elfogadását követelik a bajba jutott országtól – utalva az Egyesült Államok által finanszírozott programra, amely a második világháború után segítette Európa újjáépítését. A Berlin Economics gazdasági tanácsadó cégtől megrendelt tanulmány szerint Ukrajna ötször több napenergia-kapacitást tudna telepíteni, mint a kormány jelenlegi terve. „Az energiaválság kezelésének kell az Ukrajna helyreállításáról szóló konferencia középpontjában állnia" – mondta Andree Böhling, a Greenpeace energiaügyi szakértője.

Miért kell Ukrajnának felgyorsítania a napenergia használatát?

Oroszország 2022-es teljes körű inváziójának kezdete óta Ukrajna energiatermelésének több mint felét megsemmisítette vagy elfoglalta. Az erőművek az elmúlt hónapokban különösen rakéta- és dróntámadások célpontjai voltak. Az eredmény? Országszerte jelenlévő áramkimaradások, az ukrán városok jövőbeli energiaellátását illető félelmek elmélyülése, és valószínűleg egy hideg tél ukránok millióinak, ha Európa nem cselekszik gyorsan. Az ország vízerőműveinek fele megsemmisült vagy megrongálódott, az atomreaktorok közel fele pedig a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása miatt tartósan nem üzemel.

„A napenergia kulcsfontosságú Ukrajna energiaellátásának újjáépítéséhez, mivel könnyen, olcsón és gyorsan telepíthető. A decentralizált napelemes létesítmények ráadásul sokkal kevésbé sérülékenyek az orosz támadásokkal szemben, és nagyon gyorsan megbízható energiát tudnak biztosítani a lakosok számára" – magyarázza Böhling.

Mennyi napelemet kellene még Ukrajnának telepítenie?

A mostani állapotok után talán az egyetlen apró pozitív dolog, hogy lehetőséget kínál arra, hogy okosabban és helyi szinten lehessen újjáépíteni Ukrajna energetikai infrastruktúráját, ami innovatív megoldást biztosítana az energiabiztonsági fenyegetések ellen.

A kormány nemrégiben elfogadott tervében 2027-ig 0,7 gigawatt extra napenergia-kapacitást irányoz elő. A Greenpeace megbízásából készült tanulmány szerint azonban Ukrajna megengedheti magának, hogy ambiciózusabb legyen. A Berlin Economics elemzése szerint azonban 3,6 gigawatt a következő három évben megvalósítható és gazdaságilag is előnyös. A tanulmány szerint 2030-ra a teljes beépített napenergia-kapacitás a mai 5,6 gigawattról 14 gigawattra nőhet.

Hogyan növelheti Ukrajna a napenergiát?

Ukrajna napenergia-potenciáljának kiaknázása előtt számos akadály áll. A befektetők számára nyújtott ösztönzők hiánya, a hálózat elégtelen stabilitása és a munkaerőhiány a Greenpeace által kiemelt három fő akadály. A szervezet azt kéri, hogy a partnerországok segítsenek: pénzügyi támogatással olcsóbb hiteleket, több technikai know-how-t és szakképzett munkaerőt, valamint akkumulátortárolási technológiákat biztosítsanak.

A Razom We Stand nemrégiben készült jelentése azt is kiemeli, hogy a jelenlegi jogszabályok nem határozzák meg a „decentralizált villamosenergia-termelés" fogalmát, és nem szabályozzák az energiatároló rendszereket vagy a kis elosztórendszereket. A jelentés szerint a hálózathoz való hozzáférés egyszerűsítése elengedhetetlen ahhoz, hogy több ilyen biztonságos projekt valósulhasson meg – írja az Euronews.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink