Elemzések A motort is beindíthatták hackerek szoftverhiba miatt

A motort is beindíthatták hackerek szoftverhiba miatt

autopro.hu/V.M. | 2022.12.06 08:18

A motort is beindíthatták hackerek szoftverhiba miatt

Fotó: Pixabay

A SiriusXM konnektivitáson alapuló szolgáltatásában kutatók egy olyan szoftverhibát fedeztek fel, ami hackereknek elméletben lehetővé tette számos funkció távolról kezelését, beleértve a motor beindítását is. A több autógyártó járműveit is értintő hibát azóta kijavították.

Hirdetés

A hibát először egy 2022-es Hyundai Sonata Hybridben fedezték fel. Egy programozási hiba folytán a kutatók lokalizálni tudták a járművet, aktiválták a dudát, a fényszórókat és az ajtózárakat, valamint beindíthatták a motort amennyiben ismerték az alvázszámot. Azon funkciókat azonban, melyek a vezetéshez szükségesek – mint a fék vagy a kormányzás – nem tudták a távolból elérni.

Azonos módszert követve a kutatók a Honda, a Toyota és a Nissan bizonyos modelljeibe is be tudtak hatolni. A tesztelők végül arra jutottak, hogy a SiriusXM konnektivitási szolgáltatásokat nyújtó programjában rejtőzik a hackerek által kihasználható hiba.

A SiriusXM 15 OEM-mel működik együtt, több mint 50 szolgáltatást tesz elérhetővé több mint 12 millió járműben.

Hamar cselekedtek

A kutatók munkájáról beszámoló Automotive News szerint mind a szoftverszolgáltatót, mind az autógyártókat értesítették a hibáról, amit azután 24 órán belül elhárítottak. A SiriusXM, a Hyundai és a Honda egyaránt azt közölték, hogy nem tudnak a hibával összefüggő incidensről.

A konnektivitáson alapuló megoldások terjedésével egyre többször vetődik fel azok biztonságosságának kérdése. Korábban más kutatók is próbára tették már az autók kiberbiztonságát, idén pedig egy 19 éves hacker volt képes hozzáférni egy Teslához, amit követően jelentette a hibát a gyártónak – emlékeztet cikkében a Motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink