Elemzések A koronavírus a maradványértékekre is hatással van

A koronavírus a maradványértékekre is hatással van

autopro.hu/H.J. | 2020.11.01 16:22

A koronavírus a maradványértékekre is hatással van

Fotó: Pixabay

Egy új kezdeményezés keretein belül az Autovista Group összeállította a maradványértékekre, az átlagos eladási időtartamra, a leggyorsabban eladott használt autókra és a maradványérték kilátásokra vonatkozó legfrissebb adatokat Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Spanyolországra és az Egyesült Királyságra vonatkozóan.

Az Autovista Group havi jelentéseket készít a piaci helyzetre vonatkozó elemzésekkel. Legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy a három éves, hatvanezer kilométert futott autók átlagos maradványértéke évről évre nőtt Európa öt legnagyobb piacán. Németországon kívül a modellek minden piacon az eredeti értékük egyre nagyobb részét tartották meg – a legnagyobb növekedés az Egyesült Királyságban volt, ahol az átlagos érték 48 százalék volt.

Az Egyesült Királyság piaca a koronavírus miatt elrendelt lezárások és az EU-ból való kiválás miatt kialakult bizonytalan helyzet miatt a felhalmozódott kereslet realizálódását élvezi. Emellett az országnak a többi piacnál is markánsabb kihívással kell szembenéznie a járműellátás kapcsán, amely a magasabb maradványértékekre helyeződik át – ugyanis a használt autó kereslet meghaladja a kínálatot.

A legnagyobb változás Franciaországban tapasztalható

Amellett, hogy októberben a legtöbb piacon növekedett a maradványérték, a hároméves autók Spanyolország kivételével az összes nagyobb európai piacon gyorsabban fogynak, mint egy évvel ezelőtt. A hároméves járműveket az Egyesült Királyságban tudják a leggyorsabban értékesíteni – átlagosan mindössze 33 nap alatt el tudják adni az autókat.

Azonban a legnagyobb változás Franciaországban figyelhető meg – 2019 októberéhez képest 23 százalékkal csökkent az értékesítési időtartam a három éves autók tekintetében, így átlagosan 37 nap alatt cserélnek tulajdonost az autók.

A leggyorsabban eladott modell 2020 októberében Franciaországban a Peugeot 208 volt, míg az Egyesült Királyságban a Range Rover Evoque és a Mercedes-Benz GLC voltak.

A jövő nem mutat túl fényes képet

Az előrejelzések szerint a maradványértékek emelkedése 2021-ben nem folytatódik. Az Autovista Group szerint 2021 év végén az előző év azonos időszakához képest a három év / hatvanezer kilométer átlag értékekkel rendelkező modellek esetében a maradványértékek alacsonyabbak lesznek Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban – egyedül Spanyolországban maradnak változatlanok.

A legrosszabb kilátások Olaszországra vonatkoznak, ahol az év elejéhez képest 3,9 százalékkal csökkenhetnek a maradványértékek az év végére. Várhatóan egyedül Németországban lesznek magasabbak a maradványértékek, bár az előrejelzés 2021-re és 2022-re is csak 0,4 százalékos növekedést mutat.

Kiemelt Partnereink