Elemzések A gyerekek jobban bíznak a robotokban, mint az emberekben?

A gyerekek jobban bíznak a robotokban, mint az emberekben?

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.09 16:21

A gyerekek jobban bíznak a robotokban, mint az emberekben?

Fotó: Pexels

Egy nemzetközi kutatócsoport 111, három és hat év közötti gyerek bevonásával végzett vizsgálat során a kicsik előszeretettel hittek a robotoknak, és elfogadóbbak voltak, amikor a robotok hibáztak.

Hirdetés

Gyerekként rengeteg új információt kell befogadnunk, miközben megismerjük a világot, és ki kell szűrnünk a tényeket a fikcióktól. Az új tanulmány mögött álló kutatók azt akarták látni, hogyan fogadják a különböző forrásokból származó információkat. „A kérdés tehát az, hogy a gyerekek hogyan választják ki, hogy kitől tanuljanak, amikor egymásnak ellentmondó információkkal szembesülnek?" – írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

A gyerekeket különböző csoportokra osztották, és olyan videókat mutattak nekik, amelyeken robotok és emberek tárgyakat címkéznek – olyan tárgyakat, amelyeket a gyerekek már felismertek, valamint olyan új tárgyakat, amelyeknek nem tudták a nevét. Az ember és a robot megbízhatóságát úgy mutatták be, hogy ismerős tárgyakat neveztek el helytelenül, például egy tányért kanálnak neveztek. Így a kutatók manipulálni tudták a gyerekek érzékét, hogy kiben bízhatnak.

Ha az emberek és a robotok egyformán megbízhatónak bizonyultak, nagyobb valószínűséggel akarták megkérdezni a robotoktól az új tárgyak nevét, és elfogadták a címkéket pontosnak. Mi több, a gyerekek nagyobb valószínűséggel részesítették előnyben a robotokat, amikor arról kérdezték őket, hogy kivel osztanának meg titkokat, kivel szeretnének barátkozni, és kit szeretnének tanárnak. „Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a gyerekek felfogása a robot megbízhatóságáról különválik a robot mint szociális interakciós partner kívánatosságának értékelésétől és az észlelt tevékenységétől".

A válaszok között egyéni különbségek is voltak: az idősebb gyerekek jobban bíztak az emberben, mint a fiatalabbak, de csak akkor, ha a robot megbízhatatlannak bizonyult az emberhez képest. Összességében azonban az eredmények azt mutatták, hogy ezek a gyerekek megbízhatóbbnak tartották a robotokat, mint az embereket.

Hol lehet hasznosítani az eredményeket?

Az egyik terület, ahol ez a kutatás hasznos lehet, az oktatás, különösen egy olyan világban, ahol a gyerekeket egyre inkább körülveszi a technológia.

A kutatók nem kérdeztek semmit arról, hogy ezek a gyerekek miért érezték úgy, hogy az általuk megismert robotokban jobban meg lehet bízni, mint az emberekben. Ráadásul a videós interakciók nem mindig tükrözik pontosan a valós világbeli interakciókat, ezért az eredmények megerősítéséhez élő interakciókat tartalmazó vizsgálatra van szükség. Hogy pontosan mi az, ami a robotot előnyösebbé teszi, nyitott kérdés marad – számolt be a kutatásról a Science Alert.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink