Elemzések A franciák beleállnak a SUV-ok elleni harcba

A franciák beleállnak a SUV-ok elleni harcba

autopro.hu/P.B. | 2023.09.08 09:19

A franciák beleállnak a SUV-ok elleni harcba

Fotó: BMW PressClub Global

Bár minden részlet még nem ismert a francia szabályváltozással kapcsolatban, ez elég valószínű, hogy a nehezebb új autókért többet kell majd fizetnie a vásárlóknak. Az intézkedés elsősorban az SUV-kat érinti. Egyes városokban a parkolás is drágább lehet az indokolatlanul nagy autók számára.

A francia kormány azt tervezi, hogy a különösen nehéz autók vásárlására többletadót vet ki. Az intézkedés a jelenlegi piac alapján elsősorban a német luxusmodelleket érintheti. Sajtóértesülések szerint a korábban 1,8 tonnás tömegnél meghúzott határ 1,6 tonna lesz, vagyis az 1600 kilogrammnál nehezebb autókra fognak kivetni többletautót. A Les Échos című francia lap elemzése szerint a korábbi regisztrációs adatok alapján a jövőben az összes új autó kilenc százalékát érintené az adó.

A tervezett intézkedés értelmében minden kilogramm súlytöbblet után egyszeri tíz eurós díjat kell fizetni regisztrációkor. Így tehát a súlykorlátnál 200 kilóval nehezebb autóért 2000 euróval kell többet fizetni.

Jobban érinti a német gyártókat

A súlykorlát 1,8 tonnáról 1,6-ra csökkentése valószínűleg nem érinti az olyan francia márkákat, mint a Peugeot és a Citroën, a Renault-nál pedig egyetlen modell eshet a határvonal másik oldalára. Az olyan német gyártókat, mint a BMW, a Mercedes és a Volkswagen, viszont érezhetően jobban érintené a terepjáró-adónak is nevezett illeték. A szigorítás a Hyundait is érintené a Les Échos szerint, de csak kisebb mértékben.

A Franciaországban értékesítőként jelenlévő gyártók szövetsége, a CSIAM bírálta a tervezett szigorítást, mivel az szerintük bünteti a fogyasztókat. A szövetség közleménye szerint az autók tömegének növekedése nagyrészt a fokozott biztonságnak köszönhető – írja az Automobilwoche.

Franciaországban a különösen, indokolatlanul nehéz személyautókat vásárló ügyfeleknek nem csak a regisztrációkor kell pluszban fizetni: egyes városok - így például Lyon és Párizs - már a nehezebb autók parkolási díjának emelését tervezik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink