Elemzések Többet fizethetnek a parkolásért az SUV-k

Többet fizethetnek a parkolásért az SUV-k

autopro.hu/P.B. | 2023.07.13 08:19

Többet fizethetnek a parkolásért az SUV-k

Fotó: Pixabay

Párizsban akár már 2024. január 1-jétől magasabb parkolási díjat kell fizetnie az SUV-k tulajdonosainak. A francia fővárosban a hossz, a súly és a jármű motorjának mérete alapján fogják meghatározni, hogy milyen autók után kell magasabb parkolási díjat fizetni.

Hirdetés

A párizsi városi döntéshozók szerint négy év alatt hatvan százalékkal nőtt az SUV-k száma a városban, igaz, ennek ellenére csak a 15 százalékát teszik ki a párizsi autóállománynak – aminek mérete az 1,1 milliót is meghaladja.

„Szeretnénk, ha Párizs városa megváltoztatná a fizetős parkolás díjszabását, hogy az a járművek tömegének és méretének megfelelően progresszív legyen” – kommentálta Frédéric Badina-Serpette, az EELV (fracia zöldpárt) tanácsosa.

Magát a változtatást már elfogadta Párizs, az új szabály várhatóan jövő év január 1-jétől lép életbe, de a részleteket még nem dolgozták ki. Az elektromos járművek és a nagycsaládosok járművei azonban várhatóan ki lesznek zárva az intézkedésből, ugyanakkor az új díj és az SUV-ok kategorizálása egyelőre nem ismert.

Nem az első eset

Érdekesség, hogy az idei év elején Lyon városa hasonló törvényt fogadott el, amely jövőre lép életbe. Franciaország harmadik legnagyobb városa új parkolási szabályzatot jelentett be, amelynek értelmében a közterületi parkolási díjakat a jármű mérete, tömege és motorja alapján progresszíven határozzák meg.

Az elektromos járművek Lyonban a legalacsonyabb, havi 15 eurós parkolási díjra jogosultak, míg az 1725 kilogrammot meghaladó tömegű, belső égésű motorral szerelt járművek után háromszor ekkora összeget kell fizetni – írja a motor1.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink