Elemzések Visszaesett, de tavalyhoz képest nőtt az ipari termelésünk

Visszaesett, de tavalyhoz képest nőtt az ipari termelésünk

MTI | 2016.04.06 11:14

Visszaesett, de tavalyhoz képest nőtt az ipari termelésünk

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása februárban, de 6,3 százalékkal felülmúltuk a tavalyi második havi értéket - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A havi adat negyedik hónapja mutat csökkenést. A szökőnap hatása miatt azonban a csak munkanaphatástól megtisztított index 1,8 százalékos emelkedést jelez.

Az év első két hónapjában 3 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában. Januárban az ipari termelés 0,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelés volumenindexe (a KSH teljes grafikája itt érhető el)

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a járműgyártásban és az élelmiszeriparban stagnált a termelés az előzetes adatok szerint. Az energiaágazatban kisebb csökkenés volt, mert a februári időjárás melegebb volt - tette hozzá. Ezek az ágazatok együttesen mintegy 40 százalékos súlyt képviselnek az ipari termelésben.

A többi kisebb súlyú feldolgozóipari ágazatban viszonylag erőteljes növekedés volt megfigyelhető. Az ipari termelés februári részletes adatait április 13-án közli a KSH.

Kiemelt Partnereink