Elemzések Súlyos következményei lehetnek az autóiparra a megállapodás nélküli brexitnek

Súlyos következményei lehetnek az autóiparra a megállapodás nélküli brexitnek

autopro.hu/H.J. | 2019.09.23 13:33

Súlyos következményei lehetnek az autóiparra a megállapodás nélküli brexitnek

Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése az Európai Unióból súlyos következményekkel sújthatja az európai és globális autóipart egyaránt. A gyártók aggódnak az esetleges kereskedelmi korlátozásoktól és a brit kapcsolatok meggyengülésétől.

Kihasználva az EU egységes piacának előnyeit számos ellátási lánc célpontja Nagy-Britannia. Egy felmérés adatai szerint a kontinensen összeszerelt járművek forgalmának mintegy 10 százaléka a La Manche-csatornán keresztül a szigetországba irányul.

Egy megállapodás nélküli brexit esetén nagyfokú változás következne be a kereskedelmi feltételekben – a vámok ugrásszerű növekedése jelentősen befolyásolhatja az ügyfelek választását, mind a szigetországban, mind az európai piac résztvevői számára. Emellett a nemzetközi határokon átnyúló ellátási lánc működését is korlátozná.

Összefogásra van szükség

Bernhard Mattes, a Német Autóipari Szövetség vezetője szerint Európa és Nagy-Britannia autóiparának akadálymentes kereskedelemre van szüksége, ami a megállapodás nélküli kilépés esetén az alkatrészekre és járművekre kivetett vámok által nagymértékben sérülne. Ezért mind az Egyesült Királyságnak, mind az EU-nak minden szükséges lépést meg kellene tennie a helyzet megakadályozása érdekében.

A vállalatok már készülnek a kilépésre

Az Egyesült Királyság autóipari szektorát nagy arányban külföldi vállalatok uralják, melyek közül többen már felkészültek a brexit lehetséges hatásaira – írta a The Guardian brit napilap. A francia PSA-csoport néhány hónappal ezelőtt már be is jelentette, hogy Ellesmere Port-ban található Vauxhall gyárát veszteséges működés esetén bezárja.

Az Egyesült Királyság Motorgyártók és Kereskedők Társaságának felmérése szerint az első félévben hetven százalékkal visszaestek a gyártók beruházásai a szigetországban.

Kép forrása: pixabay.com

Kiemelt Partnereink