Elemzések Lendületben a kínai úthenger: rekordösszeggel vásárolják fel a német cégeket

Lendületben a kínai úthenger: rekordösszeggel vásárolják fel a német cégeket

autopro.hu/Sz.K. | 2018.01.30 12:29

Lendületben a kínai úthenger: rekordösszeggel vásárolják fel a német cégeket

A kínai vállalatok az elmúlt évben több mint 11 milliárd eurót költöttek német cégek felvásárlásaira, azonban Kína üzleti tevékenységét egyre több kritika éri.

A kínai vállalatok és befektetők 2017-ben rekordösszeget költöttek németországi vállalatok felvásárlására, illetve kisebb-nagyobb részesedésszerzésre. Az átvételek száma egy évvel korábbhoz képest csökkent ugyan, de több pénz mozgott a tranzakciók során, mint 2016-ban.

Az Ernst&Young tanácsadó kutatása szerint a kínaiak nagyjából 11,2 milliárd eurót (közel 3,5 ezer milliárd forintot) költöttek 54 tranzakcióra. 2016-ban ez a szám 68 volt, 250 milliárd forinttal kevesebb értékben.

Németország a kínaiak számára a legfőbb invesztíciós célország Európán belül, megelőzve Nagy-Britanniát. Az európai terjeszkedés 2016 óta tart, ám újabban egyre nagyobb politikai ellenállásba ütközik. A helyzetet valószínűleg csak eszkalálni fogja, hogy a pekingi vezetésnek az a célja, hogy átvegye a technológiai vezető szerepet, ehhez pedig a hightech vállalatok megvásárlására van szükség.

Kiemelt Partnereink