Elemzések Idén véget érhet egy amerikai álom?

Idén véget érhet egy amerikai álom?

autopro.hu/B.B. | 2016.06.30 09:50

Idén véget érhet egy amerikai álom?

Egy friss előrejelzés szerint trendfordulásra készülhetnek a gyártók, az autóeladások száma 2016 után egyre nagyobb csökkenésbe kezd.

Hirdetés

Az AlixPartners előrejelzésekkel foglalkozó iroda szerint a következő néhány évben nosztalgiával fognak visszagondolni az autógyártók a 2016-ban értékesített 17,8 millió személyautóra és kisebb haszongépjárműre. A becslések alapján ugyanis jövő évtől kezdve zsugorodásba kezd az Egyesült Államokban az új autók iránti kereslet, amivel hét éves növekedési periódus zárulhat le.

A new yorki székhelyű tanácsadó cég szerint 2017-ben 17,5 millió, 2019-ben pedig mindössze 15,2 millió autó fog gazdára találni a tengerentúlon. A vázolt milliós visszaesés mellett ugyanakkor jó hír, hogy a következő évtizedben ismét megemberelheti magát az amerikai fogyasztási kedv, az AlixPartners 2022-re 16,8 millió eladott új járművet jósol.

Ami az új autókkal foglalkozóknak rossz hír, az a használtautópiacnak jó: a szolgáltató szerint a kereslet egy része a használtautók felé fordulhat, ám fontos megjegyezni, hogy ezzel párhuzamosan nőhet a vevők árérzékenysége, írja az autonews.com.

Az előrejelzés kitér a mexikói autógyártásra is. Egyre több autógyártó rendelkezik komoly autógyártó kapacitással az amerikai országban, ahol az utóbbi években többek között a Ford, a Toyota, a Nissan, a BMW, a Mercedes-Benz és az Audi is gyárat nyitott, vagy bővített. A tanácsadó szerint a gyártók nem fogják csökkenteni gyártókapacitásukat, inkább a világ többi részébe is a viszonylag új gyárakból szállítják az autókat. A becslés megjegyzi még, hogy a kereslet hosszabb távú alakulásában az olajárak változásának is komolyabb szerepe lehet.

Kiemelt Partnereink