Erősödik az ipari termelés növekedése a második fél évben

Szerző: MTI | 2016.10.12. 15:35

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozásai szerint a második fél évben erősödni fog az ipari termelés növekedése és éves szinten 5 százalék körüli lesz a bővülés - mondta Lepsényi István, a tárca gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott adatait kommentálva az államtitkár elmondta: az ipar növekedésében elsősorban az export játszik szerepet, ezen belül is az olyan fontos exporttermékek, mint a járművek, járműalkalrészek, valamint a számítástechnikai, optikai berendezések.

Lepsényi István kiemelte: pozitív jelenség, hogy 15 százalékot meghaladó mértékben nőtt az új megrendelések volumene, és így a teljes rendelésállomány 5,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az NGM közleményében kiemelte: átmeneti mérséklődés után augusztusban újra lendületet vett az ipari termelés, 11,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, az első nyolc hónapban 2,3 százalékos növekedést mértek.

Az ipari termelés 2010 januárja óta 29 százalékkal, 2014. év elejétől pedig a régiós országok közül legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal nőtt Magyarországon - írta az NGM.

A feldolgozóipar 13 alága egy kivételével mindenhol bővült, a feldolgozóipari termelés megközelítőleg egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása 16,6 százalékkal nőtt 2015. augusztushoz képest - emelték ki.

Az NGM szerint a jövőben számottevően hozzájárulnak majd a termelés növekedéséhez az EU-s forráslehívások gyorsítása érdekében hozott kormányzati intézkedések.