Autopro Blog Nehogy összekeverje a pirosat a zölddel az önvezető autó

Nehogy összekeverje a pirosat a zölddel az önvezető autó

ContiBlogger | 2018.07.30 13:21

Nehogy összekeverje a pirosat a zölddel az önvezető autó

Már a hetedik ContiEngine programozó mérnökversenyt rendezte meg idén Veszprémben a Continental. A cél a tapasztalatszerzés, valamint a jövő tehetségeinek felkutatása volt. A technológiai vállalat később akár szerződtetheti is a legkiválóbb mérnökhallgatókat. A megmérettetésre ezúttal összesen kilenc csapat jelentkezett: az Óbudai Egyetemről egy, Pécsről kettő, míg a Pannon Egyetemről hat nevezés érkezett.

Hirdetés

A csapatok 3 tagúak álltak, így végül is huszonhét kreatív mérnökhallgató mérhette össze a tudását.

A középpontban ezúttal az autonóm járművek álltak, pontosabban az a részük, amely az út közben felbukkanó objektumok pontos észleléséért, felismeréséért felel. Egy kicsit sem mindegy, hogy az autó a piroson vagy a zöldön hajt át, vagy felismeri-e, hogy egy bokor vagy egy traktor került az útjába. Vannak már olyan berendezések, amelyek ügyesen elvégzik ezt a munkát, viszont horribilis az áruk. A versenyre azok jelentkezését várták, akik úgy gondolták, hogy ezt a hardvert néhány euróból is el lehet készíteni, sőt nemcsak megterveznék, hanem el is készítenék azt.

Az első nap amolyan bemelegítés volt, hiszen prezentációk, workshop és laborlátogatás várt a fiatal versenyzőkre, majd este kötetlenül beszélgettek a szervezők és a résztvevők, egyebek mellett a mérnökhallgatók távolabbi terveiről és céljairól.

A verseny másnap reggel kezdődött, amelynek végén mindenkinek be kellett mutatnia a munkáját prezentáció keretében. A feladat az volt, hogy a csapatok olyan mérőeszközt készítsenek, amely képes írásban megnevezni a színes papírminták színárnyalatait. Ha például a Continental logóját tennénk le a berendezés elé, akkor az, „látva” és felismerve a színeket, azt a szöveget küldené el a számítógépnek, hogy „medium dark, very saturated orange”. A csapatok a mérőeszköz elkészítéséhez kaptak egy Arduino mikrovezérlőt, próbapanelt, LED-eket, valamint áramköri alkatrészeket, fotókartont, színes papírcsomagot és irodai eszközöket. A művek hihetetlenül jól sikerültek, sok csapat még a helyes színbeállításra, vagyis a fehérkalibrációra is gondolt, a győztes team, a Springfield pedig egy háromszínű LED-en rögtön vissza is jelezte a mérendő papírminta árnyalatát.

Első helyezett lett a Springfield csapata az Óbudai Egyetemről, a második a Magic Smoke a Pannon Egyetemről, míg a bronzérmet a ConFort csapat szerezte meg, amely szintén a Pannon Egyetemről érkezett.

A Continental veszprémi vállalatánál a versenyeket követően több fiatal mérnökhallgatónak szakmai gyakorlati lehetőséget ajánlanak fel, és közülük többen már a technológiai vállalat munkatársai lettek.

Kiemelt Partnereink