Autopro Blog Gazdaságilag indokolatlan béremelés

Gazdaságilag indokolatlan béremelés

Szammer István | 2019.04.17 14:47

Gazdaságilag indokolatlan béremelés

Új fogalom jelent meg az elmúlt hónapokban az iparvállalati vezetők között, a gazdaságilag indokolatlan béremelés.

Az Audi szakszervezet sikeres sztrájkja után szabályos béremelési hullám futott végig az országon. Nem tudok olyan példát, ahol a munkavállalók nem érték el követelésüket rövidebb-hosszabb vita után. A „gazdaságilag indokolatlan béremelés” fogalma talán a vállalatvezetők első spontán reakciója az elkerülhetetlenre. Pedig ha megnézzük az elmúlt év változásait, a cafetéria megszüntetését, a lakásárak elképesztő mértékű emelkedését, az élelmiszer árak 2018-as 4% fölötti inflációját, nem lehet kétség, hogy a magyar munkavállalók életkörülményei nehezebbé váltak. Ehhez tegyük hozzá, hogy a családok körülbelül 20 százaléka első kézből származó információkkal rendelkezik több százezer külföldön dolgozó magyartól. Ezek alapján sajnos azt kell mondanunk, hogy a béremelés belső okokkal nem indokolható mértéket ért el az egyes vállalatoknál, de gazdaságilag bizony indokolt.

A bérek emelése pedig olyan gyors hatékonyság növekedési kényszert teremtett, amire nem készülhetett egyetlen magyarországi vállalatvezető sem. Így érthető az első reakció. A könnyű, alacsony bérre alapozó beruházásoknak ezzel vége lett az országban. A személyügyi vezetők élete 2019 januárjától nehezebb lett az iparban, de igazából minden szektorra kiterjedően elmondhatjuk ezt.

Sokan keresik a megoldásokat, de mielőtt mindenki a start-up cégek nyitott terét és a rugalmas munkaidő beosztáson dolgozik, el kell kezdeni mérni rendszereink működésének hatékonyságát. Fájdalmas ütést kaptak a vállalatok, de ez talán segít abban, hogy a negyedik ipari forradalom korában átgondolhassa mindenki, hogyan is kellene változtatni a vállalkozás működését. Az alacsony munkaerőköltség ajándék volt a vállalatoknak közel három évtizeden keresztül, hogy felépülhessenek, megerősödjenek, megtalálják európai üzleti partnereiket. Ennek elmúlásával nem szűnnek meg az előnyök: még mindig olcsóbb marad a bér, mint Nyugat-Európában, a logisztikai távolság nem növekszik meg, és a hatékonyság fejlesztésével továbbra is a tökéletes beszállítói ország maradhatunk. És természetesen a magasabb bérek megtartásához a munkatársaknak is el kell fogadni, hogy tanulni kell folyamatosan.

Érdekességképpen a bankszektor egyértelmű üzenete az iparvállalatok felé: aki nem tudja tartani a lépést a béremelkedés tekintetében az jobb, ha kihullik. Emelni kell a béreket, más esélyünk nincs a túlélésre.

Kiemelt Partnereink