Beszállítók Újabb kínai akkugyár épül Magyarországon

Újabb kínai akkugyár épül Magyarországon

MTI/autopro.hu | 2023.06.12 09:45

Újabb kínai akkugyár épül Magyarországon

Fotó: MTI

Szjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 10-én délelőtt a közösségi médiában tette közzé a hírt, egyelőre kevés konkrétumot megnevezve. Annyi bizonyos, hogy a tíz legnagyobb kínai akkugyártó egyike érkezhet hazánkba.

Idén Magyarország volt a díszvendége a kínai Jipin városában rendezett World Battery Conference eseménynek. Szijjártó Péter a rendezvény kapcsán feltöltött videóban elmondta, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

A külügyminiszter szerint ennek az oka, hogy az elektromos akkumulátorgyártók Kínából, Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek. Magyarország egy találkozási pontjává vált a keleti és a nyugati befektetőknek – mondta.

„Mi egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az elektromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el. Ezeknek az akkumulátor-beszállítóik a kínai vállalatok” – emelte ki Szijjártó.

Még egy nagy kínai gyártó jön

A miniszter szerint nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Power óriási befektetéseit Magyarországon és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik. Arra is kitért, hogy ezeknek az óriási befektetéseknek köszönhetően Magyarország a negyedik helyen szerepel világviszonylatban az elektromos akkumulátorgyártás terén és amint ezek a befektetések befejeződnek az ország a második lesz.

„Az elmúlt egy-másfél évben Magyarország első számú export terméke az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban” - mondta a tárcavezető.

Ez a gyártó érkezhet

A bejelentésből tehát annyi derült ki, hogy a tíz legnagyobb kínai akkumulátorgyártó egyike érkezik Magyarországra, és egy harmadik cég, vagyis nem a globális szinten is éllovas CATL vagy a Kínában negyedik EVE újabb beruházásáról lesz szó.

A két említett cég mellett a Gotion High Tech, a CALB, a BYD, a REPT, a Great Power, a Lishen Battery, a Penghui és a Tritek tartozik a tíz legnagyobb kínai akkugyártó közé – derül ki az utóbbi vállalat honlapján közzétett listából.

Mint ismert, a CATL hazai termelésének felső határa az első ütemben 40 gigawattóra lesz, összesen pedig száz. A gyártó egyébként egészen elképesztő, 390 gigawattórás kapacitással rendelkezett 2022-ben globális szinten a saját közlése szerint. Az EVE hazai gyártási kapacitása 28 gigawattóra lesz a beruházás teljes megvalósulásakor, azt egyelőre nem tudni, hogy a harmadik nagy kínai gyártó mennyi kapacitást tervez, de 2030-ra csak a kínai cégek bőven 100 gigawattóra feletti akkumulátorkapacitást lesznek képesek biztosítani Magyarországon, és ne felejtsük el, hogy az SK On és a Samsung SDI további gyárakkal rendelkezik az országban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink