Beszállítók Újabb áldozatot követeltek a hibás Takata légzsákok

Újabb áldozatot követeltek a hibás Takata légzsákok

autopro.hu/V.M. | 2023.07.12 14:19

Újabb áldozatot követeltek a hibás Takata légzsákok

Fotó: Pixabay

Bizonyítást nyert, hogy egy Takata által gyártott légzsák-gázgenerátor hibás működése okozta egy baleset során elhunyt autótulajdonos halálát az Egyesült Államokban, ahol immáron 26 halálesetet hoztak összefüggésbe a mára megszűnt japán autóipari vállalat termékeivel.

Hirdetés

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) közölte, hogy egy májusi baleset során elhunyt, anyósülésen utazó autótulajdonos az utasoldali légyzsákot működtető gázgenerátor hibás működése következtében halt meg.

2014-től kezdve napjainkig több mint 100 millió Takata által gyártott gázgenerátort hívtak vissza cserére, miután kiderült, hogy a bennük lévő gázképző anyag szerkezetében változások mehetnek végbe pára és magas hőmérséklet hatására, ami a légzsák túlzott erővel való, repeszképződés melletti felfújódásához vezethet baleset idején.

Máig utakon az „időzített bombák”

A potenciálisan súlyos, akár halálos sérüléseket okozó jelenség miatt a májusi balesetben érintett 2003-as gyártású Dodge Ram 1500 pickup modelleket is visszahívták, azonban egy részüket a mai napig nem javíttatták meg. Az NHTSA becslése szerint 2015-ben közel 400 ezer Ram platós kisteherautót hívtak vissza, ezekből pedig még 84 ezerben cserére várnak a gázgenerátorok.

Mindez annak ellenére, hogy a Stellantis a visszahívások megkezdése óta több mint 210 millió alkalommal kereste különböző módokon vásárlóit, hogy tájékoztassa őket a csere szükségességéről. A tavaszi balesetben érintett ügyfelüket hat alkalommal keresték a gyártó közlése szerint.

Mostani jelentésében az NHTSA arra szólította a még ki nem javított 2003-as Dodge Ram modellek tulajdonosait, hogy a csere el nem végzéséig ne vezessék autójukat – írta meg a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink