Beszállítók Új üzletekkel pörög fel a Hajdu Autotechnika

Új üzletekkel pörög fel a Hajdu Autotechnika

Pörge Béla | 2023.06.06 07:17

Új üzletekkel pörög fel a Hajdu Autotechnika

Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika vezérigazgatója az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállításon beszélt lapunknak a vállalat terveiről és a kiállításon való megjelenéséről.

- Mivel készült a Hajdu Autotechnika a kiállításra? Milyen várakozásokkal érkeztek?

- Nagy lelkesedéssel készültünk, főleg, mert a COVID óta nem tudtunk megjelenni az Automotive Hungary kiállításon. A tavalyi évben még úgy gondoltunk, hogy nem tértünk vissza teljesen a normál kerékvágásba, idén viszont mindenképpen szerettünk volna itt lenni. A célunk az volt, hogy megmutassuk magunkat, emellett persze, ha találkozunk olyanokkal, akik kíváncsiak a képességeinkre és ebből még üzlet is születik, annak külön örülünk. Ezeknek a kiállításoknak talán inkább hosszabb távon van hatása, rövidtávon kevésbé mérhető.

Standunk iránt az érdeklődés kétirányú: vannak, akik azzal a céllal keresnek fel minket, hogy kifejezetten a mi képességeink iránt érdeklődjenek, és akadnak olyanok is, akik a mi gyártásunkat kívánják a saját szolgáltatásukkal támogatni.

- Mit mutatnak meg itt a standon?

- Mi úgy aposztrofáljuk magunkat, hogy nem termékeink, hanem képességeink vannak. A standon megjelenített mintadarabokkal nem magát a terméket, hanem azt a technológiai képeséget szeretnénk felvonultatni, amivel rendelkezünk. Egy alkatrészgyártási tevékenységet folytató cég vagyunk, jellemzően az autóipar, de nem kizárólag e terület számára. Tehát nem késztermékeink vannak, hanem képességeink, amelyekkel alkatrészek széles skáláját tudjuk előállítani, illetve azokból akár részegységeket is.

Alaptevékenységünk a lemezalakítás, ezen felüli képességeink a lézervágás, hegesztés és bizonyos összeszerelési műveletek. Ennek köszönhetően nem csupán egy adott préselt alkatrészt, hanem bizonyos kisebb részegységeket is le tudunk gyártani. Számunkra és partnereink számára nagyon fontos a szerszám menedzsment (tool management) tevékenységünk. Ez a tevékenység magába foglalja a szerszám teljes életútját: onnantól kezdve, hogy partnerünk megmondja, milyen alkatrészt szeretne, mi az alkatrész gyártásához szükséges prés a szerszámot megtervezzük, lemodellezzük, legyártjuk, ezt követően pedig a teljes életciklusa alatt karban is tudjuk tartani. Az is lehet, hogy aztán ezzel a szerszámmal alkatrészt is fogunk gyártani később, így már valóban komplexszé válik ez a folyamat. Ez nagyon komoly mérnöki képességet kíván meg. Házon belül sok mérnököt foglalkoztatunk, például szerszámtervezői kapacitásunkban, ami nagy értéknek számít. Természetesen az alkatrészgyártáshoz is megfelelő mérnökgárdával rendelkezünk.

- Egy nemrégiben megjelent interjúnkban olvasható, hogy a tavalyi évben a megfogalmazott várakozásokat túlteljesítette a vállalat. Az idei évben eddig hogyan értékelhető a tevékenységük?

- Az idei évet tekintve vegyes képet látunk. A normál üzletmenetünk megtorpant, az árbevételünk nagyjából a tavalyi szinten mozog. Ez elsősorban a piac miatt alakult így, a körülöttünk lévő folyamatok, gazdasági recesszió sajnos ezt eredményezi. Ugyanakkor örvendetes, hogy több új vevővel is sikerült az elmúlt időszakban kapcsolatba kerülnünk, ezeknek az új üzleteknek az előkészítése jelenleg folyamatban van. Kifejezett célunk, hogy ebben az évben további vevőkkel tudjunk konkrét üzletkötésig eljutni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy megjelenünk a kiállításon, hiszen ez csak segíthet ezeknek a céloknak az elérésében.

- Az energiaválság talán enyhülni látszik, a Hajdu a megújuló energiával igyekszik átlendülni ezen a helyzeten. Hogyan vált be ez a stratégia ezen a területen?

- Izgalmas időszak áll mögöttünk. Tavaly ősszel nem tudtuk, milyen korlátozások várhatók, lesz-e egyáltalán energiánk. Sikerrel vettük az akadályokat, nem került sor semmiféle gyártáskorlátozásra az energia ára vagy elérhetősége miatt. Emiatt azonban számos intézkedést be kellett vezetnünk, hiszen ahogy másoknak is, nekünk is többszörösére emelkedett az energiaköltségünk. Kétirányú folyamat volt: el kellett fogadtatni a vevőkkel ezeket a költségeket, ezzel egyidejűleg házon belül is spóroltunk, ahol csak lehetett. Erős korlátozásokat vezettünk be például az adminisztratív területen. A téli időszakban fűtéskorlátozásokat alkalmaztunk, hőszivattyú-rendszert installáltunk az irodaházunkban. A fűtési szezont gyakorlatilag gáz felhasználása nélkül sikerült végigvinnünk, csupán villamos energiát használtunk. Cégcsoport szinten telepítettünk egy napelemparkot, ami első ütemben évente 585 ezer kilowattóra áramot termel, ami a cég áramfogyasztásának 20 százaléka. Emellett két további park engedélyeztetése folyamatban van, folytatjuk az utunkat a zöldenergia területén. Bár az energiaválság enyhülőben van, célunk megvalósítani ezeket a beruházásokat.

- A régió rohamos fejlődése, például a BMW megjelenése kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy nehezebb-e így új munkaerőt toborozni?

- Valóban nehezebb a munkaerő toborzása, országos viszonylatban is. Ezt mi is éreztük már korábban is, nagyobb a fluktuáció, hiszen könnyebben találnak másik munkát az emberek a környéken. Azon dolgozunk, hogy a megtartóerőnk minél nagyobb legyen. Hosszútávon arra számítunk, hogy mivel mindenki ugyanazzal az eszköztárral rendelkezik, a bérek nőni fognak, a fluktuáció magasabb lesz és előbb-utóbb külföldi munkavállalókat is foglalkoztatni kell. Reméljük, hogy ehhez az utóbbihoz nekünk minél később kell folyamodni. A mi vállalatunk jelenleg nem alkalmaz külföldi munkavállalókat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink