Beszállítók A Hajdu számára is lehetőség a BMW Debrecenbe települése

A Hajdu számára is lehetőség a BMW Debrecenbe települése

Pörge Béla | 2022.12.19 16:21

A Hajdu számára is lehetőség a BMW Debrecenbe települése

Fotó: Hajdu Zrt.

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika vezérigazgatója az autopro.hu számára értékelte a vállalat 2022-es évét. Mint fogalmazott, a legnagyobb kihívást az infláció okozta, de emellett is növekedéssel zárja az évet a Hajdu Autotechnika, amely megragadná a BMW Debrecenbe költözésében rejlő lehetőségeket.

Hirdetés

- A Hajdu Autotechnika Zrt. 2021-ben remek évet zárt, ehhez képest hogyan sikerült a kihívásokkal teli idei esztendő?

- Idei évben folytatódott az árbevétel növekedésünk. Terveink szerint 2022-ben 11 milliárd forint lesz az értékesítési árbevételünk, ami a tavalyi évhez képest 40 százalékos növekedést jelent. Ebben a szép számban természetesen jelentős inflációs hatás is van, de jutott terep a volumen bővülésnek is. Kihívásokból is részesültünk bőven ebben az esztendőben. Mint minden gazdasági szereplőnek, nekünk is meg kell küzdenünk például az energiaválság miatti bizonytalansággal és rendkívüli költség növekedéssel, munkaerő biztosításának nehézségeivel. A nehézségek mellett ugyanakkor az üzleti élet szebbik oldalából is sikerült hasítanunk, hiszen számos új partnerrel léptünk kapcsolatba ebben az évben, akik közül több olyan is van, aki terveinek szerint partnerünkké fog válni a következő időszakban.

- Melyek voltak a legfőbb nehézségek, amikkel szembekerült 2022-ben a cég?

- Legnagyobb kihívást az inflációs környezet kezelése, azon belül is az energia árak kezelése jelentette, jelenti ebben az évben. Az autóipar működési rendszere, logikája nincs ennek a kezelésére berendezkedve, így nekünk kellett olyan megoldási mechanizmusokat a partnereinkkel elfogadtatni, amely követi az árak alakulását, és mindkét fél számára egy élhető megoldást jelent.

- Az autopro.hu is beszámolt róla, hogy októberben átadta napelemparkját a vállalat. Mit várnak ettől a beruházástól? Mikor térülhet meg?

- A napelempark megvalósítása a beruházási döntés pillanatában is rentábilis beruházás volt, amely az üzemebe helyezés időpontjára már az egyik leggyorsabban megtérülő beruházásunkká vált. Megtérülési ideje nem egészen két év. Persze nem a beruházási költségek csökkenése, hanem az energia árak irreális növekedése tette ilyen gyorsan megtérülővé. A beruházó egyébként társcégünk, a Hajdu Ipari Zrt. volt.

Dedéné Novotni Anna

Dedéné Novotni Anna

Cégcsoportunkban további napelempark telepítéseket is tervezünk a következő években, hiszen energia kitettségünket és működési költségeinket jelentősen tudja csökkenteni. Hozzáteszem, hogy a szabályozási környezet jelenlegi változásai egyelőre kivárásra kényszerítenek minket.

- A napelempark mellett milyen fontosabb eseményeket tudna kiemelni a cég életéből?

- Több olyan projekt is fut jelenleg cégünknél, cégcsoportunknál, amelyek jelenleg rengeteg erőforrást igényelnek részünkről, jövő szempontjából pedig elengedhetetlenek - a fenntarthatóság zálogának is tekinthetőek. Ilyen például ERP rendszerünk upgrade-je, vagy a termelésünk szempontjából meghatározó, Ipar 4.0 irányába mutató adatgyűjtés (MES) és termelés programozási rendszer (APS) bevezetése.

- Ön részt vett a Techtogether 2022 konferencián, ahol az energiaválságról szóló szekcióban arról is beszélt, hogy a Hajdu Autotechnikánál hisznek a megújuló energiában. Ez jelent további beruházásokat is a napelempark mellett ezen a területen?

- Amint említettem további napelempark kialakítására vonatkozó terveink vannak, de ezen kívül tervezzük hőszivattyús rendszer kialakítását is. Büszkék vagyunk arra, hogy nem csak használunk megújuló energiát, de kínálati oldalon is élünk a megújuló energia hasznosítás lehetőségével, hiszen társcégünk, a Hajdu Ipari Zrt. számos megújuló energiát hasznosító készüléket, megoldást is kínál a fogyasztóknak a termék portfóliójában.

- Milyen egyéb tervekkel várják a következő évet?

- A következő évben tervezzük több, jelenleg futó projektünk útnak indítását, ami újabb termékek gyártását jelenti. Ennek megvalósítása több technológiai kihívást tartogat számunkra, amelynek örömmel nézünk elébe. Ugyanakkor jelen gazdasági környezet elengedhetetlenné teszi költségeink csökkentését is, amely sikeres megvalósítása szintén kemény, kitartó munkát igényel részünkről. Szóval kihívások a jövő évre is jutnak, nem fogunk unatkozni 2023-ban sem!

- A tavalyi év végén már említésre került, hogy a cég látványos portfólióbővítésbe kezdett az elmúlt időszakban. Hogyan haladnak ezen az úton, mennyire vált be ez a stratégia egy újabb sűrű év távlatában?

- Számunkra a vevőstruktúránk átalakítása a jövő szempontjából meghatározó feladat. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az autóipar strukturális átalakulását ne kövessük le. Így tudatosan haladunk tovább ezen az úton. Ebből a szempontból a BMW Debrecenbe települése egy jelentős lehetőséget hordoz magában számunkra, amelyet igyekszünk megragadni.

A 100 százalékban magyar magántulajdonban lévő Hajdu Autotechnika Zrt. több évtizedes ipari tapasztalattal a háta mögött foglalkozik jellemzően autóipari alkatrészek, valamint fémmegmunkálással és lemezalakítással előállított részegységek gyártásával. Vállalják gyártóeszközök tervezését, kivitelezését, karbantartását is.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink