Beszállítók Új autóipari beszállítóóriás születik

Új autóipari beszállítóóriás születik

autopro.hu/V.M. | 2023.07.12 12:20

Új autóipari beszállítóóriás születik

Fotó: Renault Group

A még 2022 őszén ismertetett keretmegállapodásra építve a Renault és a kínai Geely Holding Group bejelentették, hogy kötelező érvényű megállapodást kötöttek egy hagyományos és hibrid hajtásrendszerekre specializálódó vegyesvállalat alapításáról. A cég az autóipar igényeit világszerte képes lesz kiszolgálni a tervek szerint.

A francia autógyártó és kínai partnere fele-fele arányban fogja birtokolni a hajtásrendszer technológiai vállalatot, mely három kontinensen 17 motorgyárral és 5 fejlesztőközponttal fog rendelkezni, összesen 19 ezer főt foglalkoztatva.

Az egyelőre ismeretlen nevű autóipari beszállító évente mintegy 5 millió belső égésű, hibrid és plug-in hibrid erőforrást, illetve sebességváltó előállításához elegendő kapacitással fog rendelkezni.

Indulásakor a Renault Csoport, a Geely Auto, a Volvo Cars, a Proton, a Nissan, a Mitsubishi és a hajtásrendszereket fejlesztő olasz Punch Torino fogják használni a vállalat termékeit, később azonban bővítenék az ügyfélkört. A Renault közlése szerint a termékportfólió összetétele és a földrajzi lefedettség alapján a vállalat képes lesz kiszolgálni a globális belső égésű és hibrid hajtásrendszerpiac 80 százalékát.

Olajipari befektető érkezhet

A közös cégbe a későbbiekben még befektethet a Saudi Aramco, mely idén márciusban arról már aláírt egy szándéknyilatkozatot. Befektetésével az olajipari óriás egyúttal saját kutatás-fejlesztési kapacitásaival is hozzájárulna, támogatva a szintetikus üzemanyagokkal és hidrogénhajtással kapcsolatos fejlesztőmunkát.

A vegyesvállalat székhelye és döntéshozatali központja az Egyesült Királyságban lesz. Ezenkívül kettő regionális központtal is rendelkezni fog: egyel Madridban és egy másikkal a Hangcsou-öböl régiójában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink