Beszállítók Tüntetést tartottak az épülő akkugyár ellen

Tüntetést tartottak az épülő akkugyár ellen

autopro.hu/P.B. | 2023.04.17 11:20

Tüntetést tartottak az épülő akkugyár ellen

Fotó: MTI

Április 16-án, vasárnap 150-200 ember részvételével tartottak tüntetést az akkumulátorgyárak ellen Gödön. A tüntetők „korlátozni” szeretnék az akkugyárat, ennek érdekében a gödi Samsung elé vonultak.

A megmozdulás apropóját a tüntetést szervező Göd-ÉRT egyesület szerint az adta, hogy különleges gazdasági övezetet jelöltek ki a településen, ezzel Göd elesik az ipari park adóbevételeitől. A tüntetésen mintegy 150-200 ember jelent meg helyszíni beszámolók szerint – zömében helyiek, de érkeztek többek között Debrecenből és Győrből is.

Mint ismert, Gödön már öt éve működik akkumulátorgyára a Samsungnak, de maga a vállalat már jóval korábban megjelent a Pest megye északi részén található településen. A helyiek elsősorban a zajszennyezésre panaszkodnak, valamint környezetvédelmi aggályaik vannak az üzem működésével kapcsolatban. Emellett a tüntetők szerint több épületrészt is engedély nélkül alakított ki a Samsung, majd a büntetést befizetve folytatta a tevékenységét. A tüntetők átadtak egy petíciót Paplanos Péternek, a gyár kommunikációs igazgatójának.

Érdekesség, hogy Gödön egy hónap múlva előrehozott önkormányzati választásokat fognak tartani, a kampány egyik fő témája az akkumulátorgyár.

Újabb gyár épül

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, Gödön bővíti gyárát a Samsung SDI, ez lesz a harmadik akkugyára a teleülésen. Az új egység elsősorban a BMW ellátása miatt épül.

A Göd-ÉRT egyesület követeli, hogy a Samsung SDI biztosítsa a dolgozók és a helyiek biztonságát is, tegye kötelezővé a lakossági monitoring rendszerek kiépítését, valamint a gyár köré épüljön védőerőd. Mindemellett hozzák nyilvánosságra azokat az adatokat, hogy a gyár milyen és mennyi veszélyes anyagot juttat a levegőbe és a talajvízbe – írja a Telex.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink