Beszállítók Továbbra sem egyezett meg Kanadában a Nemak és az Unifor

Továbbra sem egyezett meg Kanadában a Nemak és az Unifor

autopro.hu/H.J. | 2019.10.10 04:34

Továbbra sem egyezett meg Kanadában a Nemak és az Unifor

Az Unifor szakszervezet és a Nemak továbbra sem tudott megegyezni a kanadai gyár bezárásával kapcsolatban. A 270 munkavállaló mögött álló érdekképviselet most választottbírósági eljárást indított.

A választottbíró feladata eldönteni a gyár bezárásának körülményeit, beleértve az alkalmazottak kifizetését is. Az Unifor ragaszkodik hozzá, hogy a motorgyár a jelenlegi szerződés szerint, azaz csak 2022-ben zárjon be, a Nemak azonban 2020 közepére tervezi a leállást, mert addigra az üzem kapacitásának csupán 10 százalékát használnák ki.

A Nemak által kiadott nyilatkozat szerint a két fél arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodás kizárólag egy általuk kijelölt bíró segítségével jöhet létre. A választottbírósági tárgyalás október 15-én kezdődik.

Tüntetés is volt a kanadai Nemak gyárban

A Nemak a gyár bezárását még júliusban jelentette be. Ahogy az autopro.hu is beszámolt róla, a gyártó a terveit azzal indokolta, hogy egy kínai partnere felszámolja kapcsolatát vállalattal. Az üzem kapacitásának így mindössze tíz százalékát használnák ki 2020-ban. A Nemak szerint a windsori gyár túl kicsi és nem működik hatékonyan ahhoz, hogy folytassák a munkát. Ezt a döntést tovább erősíti, hogy a vállalat más helyeken terjeszkedik tovább.

A választottbírónak most arról kell döntenie, hogy a Nemak megsérti-e a szerződés feltételeit azáltal, hogy 2020-ban leállítja a termelést – számolt be az Automotive News.

Nyitókép: facebook.com/NemakGlobal

Kiemelt Partnereink