Beszállítók Tovább nő a Takatához kötődő halálesetek száma

Tovább nő a Takatához kötődő halálesetek száma

autopro.hu/V.M. | 2022.12.21 06:19

Tovább nő a Takatához kötődő halálesetek száma

Fotó: Pixabay

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) egy ötödik az Államokban idén elhunyt személy esetében is megerősítette, hogy halála a Takata hibás légzsák-gázgenerátoraival hozható összefüggésbe.

Hirdetés

Az autóipar eddigi legnagyobb biztonsági eredetű visszahívási hullámában eddig több mint 67 millió Takata gázgenerátor cseréjét rendelték el az USA-ban, míg világviszonylatban több mint 100 millió generátor érintett.

Most egy júliusi halálos közlekedési baleset kapcsán bizonyosodott be a Takata gázgenerátorának szerepe. Akkor egy 2010-es Chrysler 300 vezetőjének halálát a kormánylégzsák balesetet követő felfújódása okozta.

Minden hiába, nem végeztetik el a cserét

A Stellantis már november elején valószínűsítette, hogy a Chrysler vezetőjének halálát a légzsák hibája okozta, ezért közel 300 ezer olyan amerikai jármű tulajdonosát kérte autója használatának mellőzésére, akiknek járművében még nem cserélték ki a gázgenerátorokat a múltbeli felhívások ellenére. A felszólítás óta mindössze mintegy 2000 járművön végeztették el a javítást a vállalat szerint.

A Stellantis a júliusi balesetben érintett jármű aktuális tulajdonosát hét év alatt 114 alkalommal próbálta elérni, és rávenni a hibás gázgenerátor cseréjére – idézi a konszern közlését a Reuters.

A Takata gázgenerátorok belsejében lévő gázképző anyag szerkezetében pára és magas hőmérsékletnek kitettség hatására változás mehet végbe, ami a légzsák kelleténél nagyobb erővel és repeszképződés melletti felfújódását okozhatja. A hibának világszerte több mint 30 halálesetet és több száz személyi sérülést tulajdonítanak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink