Beszállítók Tibori Pál-Levente: A beszállítói lánc tagjainak együtt dobog a szívük

Tibori Pál-Levente: A beszállítói lánc tagjainak együtt dobog a szívük

Gégény István | 2013.06.27 08:35

Tibori Pál-Levente: A beszállítói lánc tagjainak együtt dobog a szívük

A nyár elején Győrben rendezett Automobil fórum és üzletember találkozó egyik szervezőjével, Tibori Pál-Leventével, az SMR Hungary vezérigazgatójával beszélgettünk a járműipari beszállítói kapcsolatrendszer fejlesztéséről és saját cégük ezirányú törekvéseiről.

Hirdetés

– Miért láttak fantáziát benne, hogy járműipari vállalatként részt vegyenek egy ilyen rendezvény megszervezésében?
– A konferencia fő célja az volt, hogy minél több magyar kis- és középvállalkozás közvetlen formában megismerhesse, miként működnek a Tier 1-es, Tier 2-es vállalatok, melyek a jövő kihívásai, s miként kapcsolódhatnak be új vállalkozások a beszállítói láncba. Cégünk azért is vállalt részt ennek a programnak a megszervezésében, mivel az elmúlt évben megdupláztuk árbevételünket, új vevőink között üdvözölhetjük például a BMW, Porsche, Fiat márkákat – mi magunk is érdekeltek vagyunk tehát beszállítói körünk fejlesztésében. Sőt, arra törekszünk, hogy már meglévő külföldi partnereinket magyarországi letelepedésre buzdítsuk.

Tibori Pál-Levente

– Milyen érvekkel tudnák ezeket a cégeket hazánkba csábítani?
– Reális lehetőségnek látom a vegyesvállalati koncepciót, vagyis hogy joint venture formában magyaroszági cégekkel hozzuk össze a partnereinket. De azt is jó megoldásnak tartom, hogy hazai vállalkozások fejlesztését szorgalmazzuk, amelyek, úgy látom, képesek azt a minőséget produkálni, amelyet egy angol, német beszállítótól elvárhatunk.

– Ezen gondolatai visszautalnak megnyitó előadására, amelyben úgy fogalmazott, a beszállítói lánc valamennyi résztvevőjének együtt dobog a szíve. A mostani konferencia és üzletember találkozó is ezt a többirányú építkezést hivatott előmozdítani?
– Örülök, hogy kiemelte a rendezvény számomra egyik legfontosabb üzenetét. Pontosan ez a cél, hogy együtt fejlődjünk. Örömmel látom, hogy a vállalkozások mellett ugyanúgy itt vannak a különböző járműipari szövetségek, mint a mérnökirodák, fejlesztők, tervezők. Még az egyetemi képzés is képviselteti magát.

– Amint ezt a konferencia előadói is többször nyomatékosították, a beszállítói lánc nem csupán a vállalkozásokat köti össze, hanem az oktatástól indul, s egészen a vevőig tart.
– Pontosan így van. Úgy gondolom, piaci szereplőként nagy felelősségünk van abban, hogy segítsük az oktatási intézményeket, mi keressük meg őket, akár ötleteket adjunk, akár igényeket fogalmazzunk meg feléjük a jövőre nézve. Vagy előadásokat tartsunk, amelyek még inkább előmozdítják, hogy a jövő mérnökei naprakész tudással érkezzenek a vállalatokhoz.

– Milyen kvalitással, szakértelemmel kell rendelkeznie annak, aki az SMR-nél szeretne elhelyezkedni?
– A tudás, szakértelem fontos, e téren sokat fejlődik minden munkatársunk az évek során. Legalább ennyire kiemelt szempont azonban, hogy minden kollégánk odaadással, elkötelezetten dolgozzon közös céljainkért. Ez viszi ugyanis előre a vállalatunkat. A megfelelő hozzáállás nálunk alapkövetelmény.

– Milyen szakembereket keresnek jelenleg?
– Elsősorban fiatal tervezőmérnököket keresünk, miután a közelmúltban megnyitottuk tervező bázisunkat. Továbbá új anyagvizsgáló mérnökökre, minőségügyi mérnökökre, beszerzőkre és beszállítói fejlesztőkre is szükségünk van.

A konferencia hazai és külföldi résztvevői körét bemutató, valamint a beszállítói láncban elfoglalt helyüket szemléltető prezentáció alább tekinthető meg.

Kiemelt Partnereink