Beszállítók Stagnáló árbevétellel is sikeres évet zárt a Bosch Rexroth

Stagnáló árbevétellel is sikeres évet zárt a Bosch Rexroth

autopro.hu/V.M. | 2020.04.30 07:21

Stagnáló árbevétellel is sikeres évet zárt a Bosch Rexroth

Fotó: Bosch Rexroth

A hajtás- és vezérléstechnikai eszközöket gyártó Bosch Rexroth is megérezte a tavalyi gazdasági lassulást, ám ennek ellenére kielégítő eredményekkel zárhatta az előző üzleti évét. Árbevétele nem nőtt, ám stabil maradt, és megegyezett a 2018-as rekordértékkel. Többek között a munkagépek elektrifikációjának terén is fejlesztéseket folytatott, és tovább haladt a klímasemlegesség felé vezető úton.

A 30 ezer embert foglalkoztató vállalat eladásai az egy évvel korábbihoz hasonlóan alakultak. A bevételek jelentős hányada 2019-ben is Németországhoz, illetve más európai piacokhoz volt köthető. Németországban az értékesítések értéke 4,1 százalékkal 1,4 milliárd euróra esett. Más európai piacokon 0,3 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható, így az itteni eladások 2,1 milliárd euróval járultak hozzá a cég eredményéhez. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamint Afrikában az árbevételek 1,6 milliárd eurót tettek ki, ami 0,6 százalékos bővülés az előző évhez viszonyítva. Észak- és Dél-Amerikában egy 5,3 százalékos emelkedésnek köszönhetően az eladások 1,1 milliárd euróra nőttek.

Többet fordítottak K+F-re

2019-ben a kutatás-fejlesztési kiadások 348 millió eurót tettek ki, 6,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A vállalat automatizálási, illetve összekapcsoltságot lehetővé tevő technológiák fejlesztésére fókuszál a két fő üzletágában, a hidraulikagyártás és a gyártásautomatizálás területén. Az elmúlt évben az előzőkön kívül minden más üzletág is nyereségesnek bizonyult.

A kompetitív piaci környezet ellenére a Bosch Rexroth sikeresen növelte részesedését a mobil hidraulikák piacán. A vállalat az elektrifikáció által kínált lehetőségeket is igyekszik megragadni, ezért az építőipari gépek bemutatására megrendezett Bauma 2019 vásáron leleplezték az első részegységeit a jövőben érkező, munkagépek elektrifikálására szolgáló rendszereiknek.

A gyártásautomatizálási divízió továbbra is jelentős forrásokat fog fordítani az összekapcsolt gyártási és belső logisztikai megoldások fejlesztésére. 2019-ben a cég megőrizhette pozícióját e téren, többek között a ctrlX Automation platformjának köszönhetően. Az 5G-vel is használható platform egy új kommunikációs szabvánnyal biztosítja a különböző gépek közötti adatáramlást, emellett a régebbi eszközök esetében is alkalmazható.

„Zöldebb” működés

A Bosch Rexroth a „GoGreen” program keretében 2011 óta szisztematikusan javítja gyáregységeinek és más telephelyeinek energiatakarékosságát. A program eredményeként 2019 végére 620 millió kilowattórányi elektromos áram, valamint földgáz felhasználását takarították meg, amivel számításaik szerint 265 ezer tonnánál is több szén-dioxid légkörbe kerülését akadályozhatták meg. A fel nem használt energia megfelel egy 80 ezer lakosú város éves energiaszükségletének. 2011 óta a telephelyeken 20 és 50 százalék közti értékkel csökkent az energiafogyasztás, Németországban pedig már elérték a teljes karbonsemlegességet.

A megrendelések 20,3 százalékkal estek 2019-ben. A cég arra számít, hogy 2020-ban minden piacán csökkenni fognak árbevételei, a koronavírus okozta helyzet miatt azonban nehéz pontos előrejelzéseket tenni. A vállalat mindenesetre közölte, hogy versenyképességük javításán dolgoznak.

Kiemelt Partnereink