Beszállítók Sanmina: nő az autóipari termékek részaránya

Sanmina: nő az autóipari termékek részaránya

Gulyás Géza | 2015.02.24 07:09

Sanmina: nő az autóipari termékek részaránya

A Sanmina cégcsoport tatabányai gyárában folyamatosan változik a termékszerkezet. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy az autóipar számára gyártott berendezések aránya az idén a tervek szerint meghaladja az 50 százalékot.

Hirdetés

– Milyen szerepet játszott a Sanmina cégcsoport életében eddig az autóipar? Mi várható a jövőben?

– Már több mint két évtizede dolgozik az autóipari szegmens számára a Sanmina világszerte. A termelés folyamatosan növekszik, az egyre nagyobb verseny ellenére.

Hoffmann Károly ügyvezető igazgató a tatabányai bemutatóteremben

– Tartós illetve folyamatosan megújuló a vevőkör? Változnak az elvárások?

– Tartós a vevőkör, nagyon széles a skála. Nem tévedek, ha azt mondom az autopro.hu olvasóinak, hogy nagy valószínűséggel az Önök autójában is van valamilyen Sanmina-termék, tehát a legtöbb Európa- illetve világszerte ismert márkában. Elsősorban a gépjárművek vezérlő komputereihez és multimédiás egységeihez gyártunk részegységeket. A vevők elvárása a bérgyártótól a kiváló felkészültség, magas szintű technológiai háttér, és nem utolsósorban az, hogy a tárgyalások során reális árajánlatot kapjanak. Filozófiánk, stratégiánk része, ami szintén fontos, hogy már a tervezésben is együttműködünk.

– Tatabányán hogyan kapcsolódnak a felsoroltakhoz?

– Minden feltételnek meg kell felelnünk, nincs kivétel – és meg is felelünk. Hozzáteszem, ami szintén nem általános, hogy üzleti partnereinket a projekt kezdetétől a végéig teljes körűen kiszolgáljuk. Például optimalizáljuk a gyártási költségeket, a termelés felfuttatása és befejezése után kérésre további terméktámogatást (after sales) nyújtunk. Gyakran közös gondolkodás eredménye a legmegfelelőbb, költséghatékony alkatrészek kiválasztása. Ennek során figyelembe kell venni a gyárthatósági, tesztelhetőségi irányelveket, felhasználva a bővülő technológiai tapasztalatokat. Ebben természetesen szerepet kap az információcsere a Sanmina gyárai között.

A Sanmina Tatabányán

– Hogyan érvényesül a gyártóknál az elektronikai komplexitás növekedése?

– Az autókat vezérlő számítógépekben egyre összetettebbek, egyre több igényt kielégítőek az alkatrészek. Fejtörést okoz, hogy beépítésük során minden szabványnak, elvárásnak megfeleljünk. A hagyományos funkción kívül szerepet követel magának a szórakoztató elektronika, aztán például a parkolás segítése, valamint a még nagyobb biztonságot-kényelmet szolgáló rendszerek. Az utóbbiak jó része szintén készül Magyarországon is; a növekvő számú megrendelés igazolja, hogy megfelelünk a kihívásoknak.

– Milyen évet zártak?

– Kimagaslóan jót, árbevételben, jövedelmezőségben egyaránt. A dolgozóink száma 1000 feletti, kisebb növekedésre számítunk 2015-ben.

– Még milyen területekre fókuszálnak az autóiparon kívül, a több lábon állás jegyében?

– A nagy bonyolultságú áramkörök építése a szakterületünk, a telekommunikációtól az ipari elektronikán át az egészségiparig széles a skála, és mint említettem, az arányok változnak. Az autóiparban költségesek és hosszadalmasak szinte minden területen az előkészítési, jóváhagyási procedúrák. Amikor egy-egy ilyenen túl vagyunk, általában legalább középtávú gyártásra rendezkedhetünk be.

– Hogyan oldják meg a gyártás során keletkező hulladék elszállítását, újrahasznosítását?

– Elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem, ennek minél szélesebb körű kiterjesztése mellett. Úgy fogalmaznék, hogy a felhasznált erőforrásainkat maximálisan kontrolláljuk. Az utóbbira visszaigazolás, hogy tavalyelőtt kaptunk környezetvédelmi díjat: azt a tevékenységünket ismerték el, amelynek során sikerült megszerveznünk, hogy minden hulladékunkat újrahasznosítjuk, környezetkímélő égetőműben semmisíttetjük meg. A gyártás során keletkező hulladékokat több mint harminc kategóriába válogatjuk szét az értékesítés, az újrahasznosítás előtt.

Kiemelt Partnereink