Beszállítók Rangos elismerésben részesült a gödi Samsung

Rangos elismerésben részesült a gödi Samsung

autopro.hu/P.B. | 2024.02.29 13:19

Rangos elismerésben részesült a gödi Samsung

Fotó: Facebook/sdihungary

Kilenc kategóriában ismerték el a legkiemelkedőbben teljesítő külföldi és hazai szereplőket a Nemzeti Befektetési Ügynökség „Év befektetője” díjátadóján. Az elismeréseket Joó István, a HIPA vezérigazgatója, valamint Szép-Tüske Rita, a HIPA vezérigazgató-helyettese adta át.

A 2023-as év kellő okkal szolgált az ünneplésre. Az előző, 2022-ben felállított beruházási rekordot sikerült ugyanis 13 milliárd euróra megduplázni, míg az újonnan létrehozott munkahelyek száma (19.692) szintén soha nem látott csúcsra ért. A nem mindennapi befektetői aktivitás elsősorban az ázsiai szereplők részvételének volt betudható, akik a működőtőke-befektetések közel 82 százalékára, illetve a létrehozandó új munkahelyek kétharmadára vállaltak kötelezettséget. Kína dominanciája különös jelentőséggel bírt, tekintettel arra, hogy az ázsiai erőközpont egymagában 7,6 milliárd eurót meghaladó beruházási volument teljesített.

„A 2023-as számok mérlegre tétele arra is alkalmat nyújt, hogy értékeljük a HIPA 10 éves fennállását és az elmúlt évtized során elért eredményeinket. Ennek fényében a HIPA 2014. január 1. és 2023. december 31. között mintegy 2123 pozitív projektet kezelt 49 milliárd euró értékben, ami 150 ezer új munkahely létrehozásával járt. Ezen eredmények kétségtelenül transzformatív hatást gyakoroltak a magyar gazdaságra” – mondta Joó István az „Év befektetője” díjátadón.

Ázsiai díjazottak

Az idei díjátadón kettő kínai vállalat (BYD, CPMC) kapott díjat az új beruházó és a stratégiai befektetés kategóriákban. Egy koreai (Samsung SDI) és egy japán (Magyar Suzuki Zrt.) szereplő szintén elismerésben részesült. A Samsung SDI egy másik történelmi teljesítményt is letett az asztalra azzal, hogy Magyarország valaha volt legnagyobb K+F projektjét jelentette be 61,8 millió euró értékben.

Fotó: HIPA

A Suzuki életműdíjat érdemelt ki a nemzetgazdaságot több mint három évtizede előmozdító tevékenysége okán. A rendszerváltás után elsőként Magyarországra települt autógyártóként jelentős mértékben járult hozzá a nemzetgazdaság fejlődéséhez a fejlett technológia, az értékes know-how és a modern munkakultúra meghonosításával. Több mint három évtizedes autógyártói tevékenységével, az ország egyik jelentős foglalkoztatójaként és a magyar beszállítói hálózat egyik fejlesztőjeként érdemelte ki a HIPA Befektetői életműdíjat.

Atsumi Masato köszönőbeszédében hangsúlyozta, az elért eredményeket nemcsak az esztergomi gyártóvállalat munkatársainak, hanem partnereinek és beszállítóinak is köszönheti. Hozzátette, a Magyar Suzuki továbbra is azon dolgozik, hogy a jövőben is értékes és megbízható termékeket állítson elő a fenntartható gyártás és működés figyelembevételével.

Célpontban a kutatás-fejlesztés

A kutatás és a készségfejlesztés 2023-ban is központi szerepet játszott. Mintegy tíz K+F projekt kapott támogatást, amelyek 810 új, magas hozzáadott értékű munkahelyet hoznak létre, míg hét képzési program közel 2500 munkavállalót segít a fejlődésben.

A legnagyobb képzési program, illetve a leginnovatívabb termékbefektetés egyaránt német vállalatokhoz fűződött. A magyar szereplők ugyanakkor a beszállítói és az ipari park kategóriában részesültek elismerésben.

A HIPA nyugati partnerei különösen a projektszámok tekintetében voltak aktívak. Németország hozta a legtöbbet közülük (18), ami minden negyedik projektnek felel meg, míg az Egyesült Államok nyolcat jelentett be. A két ország együtt az összes új munkahely nagyságrendileg 20 százalékáért volt felelős.

Az Év ipari parkja elismerésben Szolnok részesült.

Az autóipari díjazottak

  • Az év stratégiai befektetése, BYD Co. Ltd.
  • Befektetői életműdíj, Magyar Suzuki Zrt.
  • Az év K+F beruházója, Samsung SDI Magyarország Zrt.
  • Az év legnagyobb volumenű képzési programja, Audi Hungaria Ahead Kft.
  • Az év beszállítója, Bíró Kft.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink