Beszállítók Olyan abroncsot akart a Porsche, amivel rekordot tud dönteni

Olyan abroncsot akart a Porsche, amivel rekordot tud dönteni

autopro.hu | 2019.07.02 12:36

Olyan abroncsot akart a Porsche, amivel rekordot tud dönteni

A Goodyear Eagle F1 SuperSport RS versenyabroncsokat fejlesztett a Porsche 911 GT2 RS és GT3 RS modellekhez.

A Goodyear Eagle F1 SuperSport RS versenyabroncsokat fejlesztett a Porsche 911 GT2 RS és GT3 RS modellekhez.

Az új abroncsok fejlesztésének utolsó lépéseként a köridőket mérték az olaszországi Nardòban található Porsche tesztpályán. Ez egyúttal a Goodyear visszatérését is fémjelezte az ultra-ultra nagy teljesítményű (UUHP) abroncsok piacára.

A Porsche Motorsportnak olyan abroncsokra volt szüksége, amelyek képesek megbízhatóan átadni 700 lóerő hasznos teljesítményt 750 nm maximális forgatónyomaték mellett, méghozzá úgy, hogy ez mind egyenesben, mind a kanyarokban kiemelkedő köridőket eredményezzen.

A Goodyear az abroncsot kifejezetten a Porsche részére fejlesztette ki, a megrendelő pedig azt kérte, hogy a termék a pályán rekordteljesítményt nyújtson.

A németországi Hanauban található fejlesztői központban több száz mérnök, tudós és műszaki szakember bevonásával zajlik az új anyagok, futófelületi mintázatok és gyártási technológiák kidolgozása.

A tiszta versenykeverék a maximális száraz tapadást a kimondottan merev mintaelemek és a csökkentett mintamélység kombinálásával biztosítja. Ez az előnyös kombináció maximálisra növeli a g-erőket, miközben a lehetséges minimumra csökkenti a mintázat elmozdulását a legextrémebb kanyarokban is, ami a sofőr szempontjából kiváló tapadást és rendkívül precíz kormányozhatóságot eredményez.

Az alkalmazott abroncskialakítás sokat kölcsönöz a motorsport világából. Az abroncs megerősített Aramid övbetéttel és megnövelt tapadófelületű optimális profillal rendelkezik, ami a különböző vezetési körülmények és sebességek mellett is egyenletesen tartja a nyomáseloszlást.

Végül, de nem utolsósorban a futófelület kialakításának része a masszív külső váll is, melynek feladata az oldalirányú erők optimális elvezetése és a rendkívüli kanyarstabilitás biztosítása.

Kiemelt Partnereink