Beszállítók Nagy potenciált lát a zöld megoldásokban a Bosch

Nagy potenciált lát a zöld megoldásokban a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2022.05.30 10:17

Nagy potenciált lát a zöld megoldásokban a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch 2020-tól globálisan karbonsemlegesen termel, ráadásul a vállalat a saját működésének zöldítése mellett más szereplőknek is kínál környezetbarát ipari technológiákat. A vállalat célja, hogy 2023-ban már több mint egymilliárd euró bevételt tegyen szert ezen megoldások értékesítéséből.

Hirdetés

A Bosch 2021-ben mintegy 800 millió euró értékben adott el zöld ipari megoldásokat, amikből így a teljes 6,1 milliárd eurós ipari technológiai bevételek 14 százaléka származott. A vállalat célja, hogy 2023-ban a zöld ipari technológiákból származó bevétel meghaladja az egymilliárd eurót, ezzel kiaknázva a környezetbarát technológiák piacának évi 8 százalékos növekedését.

Az ipari szektor felel a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy ötödéért. „Az iparnak muszáj, és képes is fontos szerepet játszania a környezet- és klímavédelmi akcióban” – fogalmazott Rolf Najork, a Bosch ipari technológiai igazgatója. Hozzátette, hogy a zöld gyárak már a valóság részei, „csak többre van szükségünk belőlük.”

Intelligens megoldások a középpontban

Az energiahatékonyság kulcsfontosságú az energiafogyasztás csökkentésében. Mindezt támogathatja a digitalizáció. A Bosch a saját úgynevezett Energia Platformját használja, egy digitális Ipar 4.0 megoldást, ami alkalmas az egyes berendezések energiafogyasztásának szabályozására, illetve a fogyasztás előrejelzésére. A platformot a Bosch több mint 120 telephelyén, illetve partnereinek több mint 80 projektjének keretében használják. A Bosch homburgi üzemében a platform például egy termékre vetítve 40 százalékkal csökkentette az energiafogyasztást.

A platformra építve a Bosch továbbá Eisenach-ban egy mesterséges intelligenciával kiegészített rendszert tesztel, ami többek között időjárási adatokat is felhasználva szabályozza az energiafogyasztást. A megoldástól a telephely energiahasználatának további 5 százalékos csökkenését várják.

A Bosch szerint az eszközök hálózatba kapcsolásának, és a funkciók hardveresről szoftveres alapokra helyezésének a jövőben kulcsszerepe lesz a környezetbarát átalakulásban, ahogy a digitális ikreknek is, amikkel a termelési rendszereket anélkül lehet zöldebbé áttervezni, hogy közben megszakítanák azok működését.

Az elektrifikáció támogatásában

A Bosch nem csupán statikus ipari megoldásokon dolgozik: 2022 második felében meg fogja kezdeni a munkagépekhez, például targoncákhoz és markolókhoz tervezett elektromos motorok nagy volumenű gyártását.

Ezenkívül, csakugyan az elektromobilitáshoz kapcsolódóan, a német vállalat egyedi komponenseket és egész gyártósorokat egyaránt kínál akkumulátorok és azok moduljainak gyártásához, illetve újrahasznosításához. Emellett a Volkswagennel közösen vizsgálja az akkucellák készítéséhez szükséges berendezések fejlesztésének és gyártásának lehetőségét.

A zöld átmenetben természetesen az üzemanyagcelláknak is helye van. Éppen ezért a Bosch egyebek mellett üzemanyagcellás rendszerekhez tervezett tesztelési és gyártóberendezéseket is szállít.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink