Beszállítók Munkavédelmi hiányosságok miatt fizet a GM akkugyára

Munkavédelmi hiányosságok miatt fizet a GM akkugyára

autopro.hu/V.M. | 2023.10.13 14:16

Munkavédelmi hiányosságok miatt fizet a GM akkugyára

Fotó: Ultium Cells LLC

A General Motors és az LG Energy Solution Ohio állambeli akkumulátorgyártó vegyesvállalatát egy balesetet követően 270 ezer dollárra büntették a munkabiztonsági hiányosságok miatt.

Az amerikai munkabiztonsági hivatal (OSHA) egy márciusi robbanás kapcsán folytatott vizsgálatot az Ultium akkumulátorcellákat előállító létesítményben. A vizsgálat során 19 biztonsági szabálytalanságot tártak fel, ezek közül 17 súlyosnak számítót.

A hatóság szerint a dolgozókat veszélynek tették ki azáltal, hogy nem készítették fel őket a vészhelyzetek kezelésére, illetve azáltal, hogy nem biztosítottak számukra az előírásoknak megfelelő védőfelszerelést.

Ezenfelül az OSHA felszólította a vegyesvállalatot, hogy távolítsa el az üzem területén felgyülemlett fémport, és védje meg dolgozóit a veszélyes szintű fémpor-koncentrációtól.

A szakszervezet is megszólalt

Az ügy kapcsán megszólalt a legnagyobb amerikai autóipari szakszervezet, a United Auto Workers (UAW) elnöke, Shawn Fain is. Mint elmondta, a szakszervezet „hónapok óta kongatja a vészharangot az Ultium üzem és a magas kockázatú, magas képzettséget igénylő akkumulátoripari tevékenységek miatt.”

Az UAW dolgozói szeptember közepe óta sztrájkolnak a három nagy amerikai autógyártó egyes telephelyein, jelentős béremelést követelve az új kollektív szerződésekbe foglalva. A sztrájk apropóján Fain az akkumulátorgyártásról megjegyezte: „Ez egy veszélyes munka, amit jól meg kell fizetni.”

A GM akkumulátorgyárának a kirótt büntetés megfizetése mellett többek között gondoskodnia kell a berendezések dolgozóktól való fizikai elválasztásáról és fel kell készítenie munkatársait a vészhelyzetek kezelésére.

A Reuters szerint az OSHA jelenleg egy júniusi tűzeset miatt is nyomozást folytat az üzemben, emellett három egyéb biztonsági incidens kapcsán kereste meg a vállalatot információszolgáltatási kérelemmel. Az akkumulátorgyártás 2022 augusztusi megkezdése óta az üzemmel kapcsolatban már 11 alkalommal vizsgálódott a hatóság.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink