Beszállítók Minden negyedik beszállító veszteséges

Minden negyedik beszállító veszteséges

autopro.hu/V.M. | 2023.03.28 07:21

Minden negyedik beszállító veszteséges

Fotó: Continental Press

Az európai autóipari beszállítók többsége idén bevételeinek növekedésére számít, a profitkilátások azonban ennek ellenére rosszak, és a vállalatok mintegy negyede veszteségesen működik jelenleg – derül ki az Autóipari Beszállítók Európai Szövetségének (CLEPA) felméréséből.

Hirdetés

A szervezet McKinsey-vel közösen készített februári felmérésében az európai autóipari beszállítók 64 százaléka számított bevételeinek emelkedésére a 2023-as évben.

Ugyanakkor a vállalkozások nagy része alacsony nyereségességgel működik: 67 százalékuk 5 százaléknál alacsonyabb nyereségességet tud felmutatni, körülbelül negyedüknek pedig több a kiadása, mint a bevétele. A CLEPA kettő félvezetőhiányból eredeztethető tényezővel, az autógyártási volumen beesésével, illetve a költségoldali nyomással magyarázza a számokat.

Kevesebb befektetés, ugyanannyi fejlesztés

A nehéz pénzügyi helyzet a vállalatok befektetési hajlandóságán is meglátszik, 37 százalékuk jelezte ugyanis, hogy visszavesz befektetési terveiből. Többségük ezt úgy teszi, hogy közben igyekszik szinten tartani kutatás-fejlesztési kiadásait.

Utóbbiak létfontosságúak annak érdekében, hogy a beszállítói hálózat lépést tudjon tartani a gyorsuló technológiai átmenettel, amit az elektrifikáció jelent. Habár úgy tűnik, hogy belső égésű motoros új személyautókat 2035 után is lehet majd az Európai Unióban forgalmazni – amennyiben szintetikus üzemanyaggal működnek – az OEM-ek így is jelentős kapacitásokat fognak átállítani a kevesebb és más alkatrészeket igénylő elektromos járművek készítésére.

Az elektromos átmenethez kapcsolódik, hogy a megkérdezett cégek majdnem mindegyikénél (98 százaléknál) úgy látják, hogy a töltőhálózat hiányosságai hátráltathatják a technológiaváltást, azáltal befektetéseik megtérülését.

Bizakodóbbá váltak a cégek

A problémák ellenére a beszállítók sokkal derűlátóbbá váltak az előző, tavaly szeptemberi felmérés idején mérthez képest. Akkor a cégek 70 százaléka rossznak ítélte kilátásait, ami új negatív rekord volt – betudhatóan az energia- és anyagárak növekedésének.

Most a beszállítók 35 százaléka értékelte pozitívan kilátásait, míg „csak” 35 százalékuk jellemezte azt negatívan.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink