Beszállítók Milyen a sikeres generációváltás a kkv-knál?

Milyen a sikeres generációváltás a kkv-knál?

Pardavi Mariann | 2014.04.04 11:51

Milyen a sikeres generációváltás a kkv-knál?

A rendszerváltás környékén alakult vállalkozások vezetőinél az utóbbi években érett meg a generációváltás gondolata. Ezt a problémát járja körül az a projekt, mely a győri Széchenyi István Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a győri Borsodi Műhely Kft. között szövődött.

A győri egyetem és az alkatrészgyártó vállalat jó pár évvel ezelőtt kötött szövetséget. A hallgatók a meglévő elméleti tudásuk mellé ipari vállalatnál szerezzenek naprakész, gyakorlati ismereteket. A Borsodi Műhely szerepet vállal a Gépész,- és Mechatronikaimérnök Hallgatók Országos Konferenciájában (GMHOK), ahol nemcsak mint támogató van jelen, hanem feladatot is ad a versenyző hallgatóknak, valamint mentorálja is a csapatokat. Mindemellett nemcsak anyagi, hanem szakmai támogatást is nyújt a nemzetközi sikereket elért SZEnergy teamnek is.

Horváthné Borsodi Mónika

Az Inter-Uni-Borsodi nevet viselő programban való részvételre az egri főiskola bölcsész, természettudományi, gazdász és a győri egyetem informatika, mérnök, közgazdász szakokon tanuló hallgatói pályázhattak. Az együttműködés célja, hogy a hallgatók a szakmai felkészültség mellett megismerjék a gazdaság és az ipari termelés mindennapjait. A projekt első állomása tavaly volt, akkor az Audi Hungaria szolgált témával: a négykarikás vállalat társadalmi felelősségvállalásának különböző területeit vizsgálták meg a hallgatók és tettek javaslatokat.

– Igencsak megtisztelő számunkra, hogy idén mi adhatunk feladatot – kezdte Horváthné Borsodi Mónika ügyvezető. – A téma kitalálása nem volt egyszerű, hiszen sokféle szakon tanulnak a hallgatók. Ennek megfelelően olyan témát kerestünk, ami mindegyiküknek egyforma kihívást jelent. Ugyan testhezállóbb lett volna az alkatrészgyártáshoz kötődő témát felvetni, ám az nem lett volna igazságos az egriekkel szemben. Így a generációváltást fogják körbejárni, ami jelenleg is aktuális a vállalatunknál.

A program főszervezője a Széchenyi István Egyetem, így helyszíntől függetlenül az egyetem egy csapata szervezi és bonyolítja le a teljes programot, valamint az öt mentorból három a győri egyetem oktatója.

A hallgatók több alkalommal, több napos workshopok során ismerkedhetnek meg a győri családi vállalkozással, a témakör elméleti, tudományos hátterével, ismerhetnek meg hazai és nemzetközi tapasztalatokat. A cél, hogy belelássanak a cég életébe és megoldási javaslatokat dolgozzanak ki a generációváltásra. Horváthné Borsodi Mónika hozzátette azt is, hogy az elkészült anyag nem kizárólag számukra és a hallgatóknak válik hasznára, hanem a környező vállalkozások is megismerkedhetnek vele.

– Aktív tagja vagyok a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, így ennél fogva is tapasztalom, milyen problémákat okozhat a vállalkozások életében a generációváltás. Sajnos sokan belebuknak. A rendszerváltás környékén megalapult cégek vezetői ezekben az években érték el abba a korba, mikor már fontolóra kell venniük a cégük jövőjét és azt, kinek és milyen módon adják át a vezetést. Több út is létezik: van, aki eladja a céget, akad, aki külsőst fogad, s az sem ritka, ha házon belül oldják meg az utódlás kérdését. A Borsodi Műhely ez utóbbi mellett döntött - mondta el az ügyvezető.

A győri alkatrészgyártó életében mintegy öt-hat éve tart ez a folyamat, akkoriban kezdett a visszavonuláson gondolkodni a családi vállalkozás alapítója, Borsodi László.

– Édesapám régóta tervezte, hogy átadja a cég vezetését, de ez sokáig csak gondolati szinten foglalkoztatta. Végül egy konkrét időponthoz kötötte a cég vezetői feladatainak átadását. Onnantól kezdve testvéremmel, Borsodi Lászlóval közösen végezzük a munkát: ő a termeléssel kapcsolatos feladatokat viszi, én pedig a személyi ügyekért felelek. Édesapánk szabad kezet adott nekünk, ám kikérjük a véleményét a kritikus kérdésekben. Havonta egyszer pedig hivatalosan is prezentálunk neki és édesanyánknak a tulajdonosi megbeszélésen - tette hozzá Horváthné Borsodi Mónika.

Földesi Péter

– Az együttműködés egyik fő célja, hogy a program keretében a mérnökhallgatók műszaki ismeretei kiegészüljenek a gazdasági és társadalomtudományi ismeretekkel. Fontos, hogy a projektben résztvevő hallgatók lássák, hogy minden probléma komplexen vizsgálandó. A két felsőoktatási intézmény hallgatóinak ismerete kiegészül az ipar társadalmi hatásainak megismerésével, és fejlődik német nyelvtudásuk. Az Eszterházy Károly Főiskola bölcsészhallgatói alapvető ismereteket szereznek a gazdaság, az ipari termelés mindennapjairól, a bölcsészek iparvállalati elhelyezkedéséről, szerepéről. Az egyetemisták a gyakorlatban ismerik meg a közös projektmunka folyamatát, az eltérő szakmai kultúrát képviselő partnerek közötti együttműködés rendszerét. A cél az eltérő szemléletmódok megismerése és közös nevezőre hozása – mondta el lapunknak Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

A projekt május elején a hallgatók prezentációjával zárul. Mivel nemcsak a Borsodi Műhely Kft.-t érinti a generációváltás, így a kérdéssel foglalkozó kis és középvállalkozásokat is meginvitálják a záróeseményre.

Kiemelt Partnereink