Beszállítók Milliárdokat fektet új chipgyárába a Globalfoundries

Milliárdokat fektet új chipgyárába a Globalfoundries

autopro.hu/Sz.N. | 2021.06.24 11:17

Milliárdokat fektet új chipgyárába a Globalfoundries

Fotó: Pexels

A chipgyártó Globalfoundries milliárdokat fektet egy új gyártóüzembe a félvezető-gyártás globálisan történő bővítése érdekében. A világ egyik legnagyobb gyártója kapacitásbővítéssel javítana a chiphiány világszintű problémáján.

Hirdetés

A Globalfoundries nagyszabású beruházás keretében a már meglévő szingapúri üzem kapacitását bővítenék közel a másfélszeresére, így mintegy 1,5 millió úgynevezett lapkára, amelyek átmérője 300 milliméter. Ebből kifolyólag több mint 3,4 milliárd eurós befektetésbe kezd a gyártó.

A TSMC és a Samsung mellett a Globalfoundries a világ egyik legnagyobb chipgyártója, melyet az Egyesült Arab Emírségek szuverén vagyonalapja irányít. A vállalat németországi üzemmel is rendelkezik Drezdában, ahol szintén bővíteni kellene a gyártókapacitást.

A nagy chipgyártók bővítésbe kezdtek

A járvány alatt számos iparág chipkereslete gyorsan megugrott, köztük az autóiparé is, ahol az ellátási problémákkal küzdve, a vállalatok jelenleg jelentős összegeket fektetnek be új gyárakba. A dél-koreai Samsung Csoport 2030-ig 125 milliárd eurót tervez chipprocesszorokba és szerződéses gyártásba fektetni 2030-ig. A tajvani székhelyű TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) csak a következő három évben 84 milliárd eurót fektet be.

Az olyan beszállítók, mint az ASML és az Aixtron, akik speciális gépeket kínálnak a félvezetők gyártásához, szintén nyernek a chip-boomon – számolt be az Automobilwoche.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink