Beszállítók Már additív gyártásban is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a Technoplast

Már additív gyártásban is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a Technoplast

Pörge Béla | 2021.07.14 07:20

Már additív gyártásban is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a Technoplast

Fotó: Technoplast

Zai Péter, a Technoplast Group Kft. ügyvezető igazgatója beszélt az autopro.hu-nak a cég fejlődéséről, működéséről és legújabb termékeiről, valamint a vállalat fejlesztési irányairól is.

Hirdetés

A Technoplast elődje az egyike az első magyarországi magánvállalkozásoknak. Mennyit számít ennyi tapasztalat a műanyagfeldolgozás és a fémmegmunkálás piacán?

A Technoplast Group Kft. elődjét 1980-ban alapítottuk, polgári jogi társaságként. Cégünk egyike volt az első hazai társas vállalkozásoknak. Az alapításkor, a műanyagfeldolgozás és a fémmegmunkálás területén lényegesen szerényebbek voltak a technikai lehetőségek, mint jelenleg. Az eltelt negyven év során sokat változtak és sokkal intelligensebbek lettek a tervező és a gyártó rendszerek. Elterjedt a 3D-modellezés és tervezés és ezt követték megmunkálási technológiák is. Cégünknek mindenkor meg kellett felelni a megváltozott követelményeknek, ami folyamatos fejlesztést igényelt a dolgozói és az eszközállomány tekintetében.

A honlapjuk szerint jelenleg hetvenen dolgoznak a cégnél. Hogyan alakult ez a létszám az elmúlt években? Terveznek bővítést?

Dolgozói létszámunk mindenkor a piaci igények szerint alakult. Cégünk természetesen megérezte az elmúlt időszak globális és ágazati változásait, válságait. Az elmúlt két évben csökkent a létszámunk, de ez év elejétől újra dinamikusan növekszik és jelenleg már a válság előtti kapacitásunkra van szükségünk.

Látható, hogy széles portfólióval rendelkeznek, de mégis melyik a legfőbb tevékenységük? Milyen technológiákkal dolgoznak? A 3D nyomtatás mióta, és mennyire hangsúlyosan van jelen a termelésükben?

Széles portfólióval rendelkezünk, mert célunk a vevői igények kielégítése, a tervezéstől, a prototípus és a kissorozatú gyártáson keresztül a több millió darabos gyártásig. Legfőbb tevékenységünk a prototípus gyártás, elsősorban a nyugat-európai autóipar részére. Több mint nyolcvan OEM és Tier-1, Tier-2 cég részére szállítunk alkatrészeket és komplett részegységeket. Ezen a területen Magyarországon és Kelet-Európában a legnagyobb gyártók vagyunk.

Prototípusgyártási technológiáink leginkább az autóipari igényeknek felelnek meg. Ezen belül is hangsúlyos szerepe van a 3D nyomtatásnak, amit húsz évvel ezelőtt, elsőként kezdtünk alkalmazni Magyarországon, egy magyar-angol-japán vegyesvállalat tagjaként. Vákuumöntést és RIM öntést alkalmazunk néhány száz és kissorozatú fröccsöntést néhány ezer darab alkatrész gyártása esetén.

Mi a legújabb termékük? Bemutatná röviden?

Legújabb termékeink RIGID 10K típusú anyag felhasználásával, 3D nyomtatással készített műanyag gyártmányok, amiknek mechanikai tulajdonságai vetekszenek a PA6 GF30 anyagminőségű fröccsöntött anyagáéval.

Melyik iparágon belül bonyolítják forgalmuk legnagyobb részét? Mekkora a cég forgalma egy évben?

Legnagyobb forgalmunkat az autóiparon belül bonyolítjuk le, annak is a gyors prototípus ágazatában. Részesedése a bevételeinkben körülbelül 75 százaléka, aminek több mint 90 százaléka export. Éves forgalmunk az utolsó békeévben körülbelül hárommillió euró volt.

Mennyire számít Ipar 4.0-ásnak a vállalat?

Elektronikai eszközök tűz- és robbanásbiztossá tétele területén alkalmaztunk Ipar 4.0-ás megoldás elemeket. Ezt az ismeretünket készülünk diverzifikálni az autóipari gyártásunk területére is.

Milyen fejlesztéseket terveznek a közeljövőben?

Technológiai fejlesztéseink elsősorban a prototípusgyártó képességeink fejlesztését szolgálják. Kísérletezünk 3D nyomtatással előállított műanyag fröccsöntőszerszám betétek gyártásával, műanyag fröccsöntés műanyag szerszámba történő gyártás céljából.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink