Beszállítók Korábban jöhetnek a Samsung szilárdtest akkui

Korábban jöhetnek a Samsung szilárdtest akkui

autopro.hu/D.Á. | 2022.05.06 15:20

Korábban jöhetnek a Samsung szilárdtest akkui

Fotó: Facebook/sdihungary

Felpörgeti a szilárdtest akkumulátorok fejlesztését a Samsung SDI. A vállalat szerint előbb eljöhet a forradalmi technológia kora, mint gondoltuk. Egy kísérleti gyártósor felállításán dolgozik éppen a dél-koreai cég, a cél pedig a korábbi, 2027-es céldátumnál előbb felfuttatni a szilárdtest telepek tömeggyártását.

Az akkumulátorgyártó Samsung SDI idén márciusban elkezdte építeni pilot projekt keretében az S-Line névre hallgató kísérleti gyártósorát, amelyen 2023-tól kísérleti jelleggel szilárdtest akkumulátorcellákat terveznek gyártani. A projekttől a vállalat azt várja, hogy előbbre hozza az új technológiájú akkumulátorcellák korábban 2027-re kitűzött tömeggyártásának kezdetét. A szilárd elektrolitos technológia általános életképességéről és a Samsung technológiai színvonaláról pontos képet fog adni a projekt a várakozások szerint.

Nagy várakozások

A Samsung új céldátumot azonban már nem adott meg a 2027-es helyett. A dél-koreai Daelim Egyetem autóiparral foglalkozó professzora, Kim Pil-Soo szerint még nem biztos, hogy sikerül is áttörést elérnie a Samsungnak, de mindenképpen érdemes figyelemmel követni a projektet. A vállalat 2020-ban mutatta be első prototípus celláját a szilárdtest technológiával. Akkor azt állították, ezzel a cellával 800 kilométeres hatótáv is elérhető egy átlag elektromos autóval, 1000 töltési cikluson keresztül. A Samsung hasonló cipőben jár, mint a Nissan, amely 2024-ben kezd hasonló projektbe azzal a céllal, hogy 2028-ban már autóiba is beszerelje a technológiát.

Már félkész a technológia

A szilárdtest akkumulátorok mindenképpen az elektromos autózás következő nagy dobásának számítanak majd, ha a sorozatgyártási problémákat sikerül áthidalni. Minden téren nagy előrelépést ígér a technológia – nagyobb hatótávot, alacsonyabb költségeket, nagyobb energiasűrűséget, gyorsabb tölthetőséget és nagyobb tervezési szabadságot hozhatnak az új telepek. Az autógyártók mindezt vagy úgy használhatják ki, hogy azonos méretek és tömeg mellett nagyobb hatótávot és teljesítményt kínálnak majd, vagy azonos hatótáv mellett tudnak könnyebb autókat gyártani, mint a mostani folyadék elektrolitos lítiumion technológiájú akkumulátorokkal.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink