Beszállítók Kínai-német társulás az akkumulátorfejlesztésben

Kínai-német társulás az akkumulátorfejlesztésben

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.27 06:18

Kínai-német társulás az akkumulátorfejlesztésben

Fotó: Svolt

Együttműködésbe kezd a német vegyipari BASF és a kínai cellagyártó SVOLT vállalat. Közös céljuk új anyagokból készülő akkumulátorokat, valamint jobb nyersanyagellátási és újrahasznosítási módszereket fejleszteni.

Hirdetés

A BASF szerint a közös munka a cellagyártás, a katódok anyagainak fejlesztése és az akkumulátorok újrahasznosítása terén nagyban hozzájárul majd a globális karbonsemlegesség eléréséhez. Természetesen az is cél, hogy mindkét fél kutatás-fejlesztési képességeit és tapasztalatát gyarapítsa az együttműködés, főleg a világ legnagyobb akkumulátorpiacán, Kínában. A vállalatok elkezdtek gyárakat építeni a katódalapanyagok és akkumulátorcellák készítéséhez Németországban.

A piacvezetők még feljebb törnek

Az alapanyagok gyártása terén a BASF, a cellagyártásban pedig a SVOLT van a világ legjobbjai között, ezeket a pozíciókat pedig várhatóan megerősíti majd az együttműködés. A rohamosan fejlődő akkumulátortechnológiai iparban ez egy szükséges lépés, ahogyan a két fél másik közös célja, a globális nyersanyag-beszállítói láncok stabilizálása is. Ezt kiemelte Yang Hongxin, a SVOLT vezérigazgatója is, aki szerint a két vállalat kiegészíti egymás erősségeit az ellátási láncon belül, és az együttműködés táptalajául szolgál a folyamatos innovációnak az elektromos autók akkumulátorainak fejlesztésében.

A BASF széles választékban nyújt alapanyagot az akkumulátorok katódjaihoz – közepes vagy magas nikkel- vagy mangántartalmú, kobaltmentes megoldások is elérhetők, amelyekből a társulás gyümölcseként a SVOLT már számos különböző fajta cellát készített.

Egyre gyakoribbak az összefogások

Nem csak a SVOLT-tal dolgozik azonban együtt a német vállalat – a BASF nemrég hasonló partnerséget kötött a szintén kínai CATL akkumulátorgyártóval, amely éppen a németországi Erfurt mellett épít gyárat. Egy ideje közös munka folyik a Porsche és a Customcells vegyesvállalatával, a Cellforce-szal is, akivel szintén a nagy energiájú NCM (nikkel-kobalt-mangán) katódok előállítása és az újrahasznosítás a cél — írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink