Beszállítók Kínai kézre került a Jabil chipgyártással foglalkozó kínai részlege

Kínai kézre került a Jabil chipgyártással foglalkozó kínai részlege

autopro.hu/P.B. | 2023.08.28 12:21

Kínai kézre került a Jabil chipgyártással foglalkozó kínai részlege

Fotó: BYD

Már meg is született a megállapodás a BYD és a Jabil között arról, hogy a kínai autógyártó elektronikai részlege megvásárolja a Jabil kínai divízióját. Az illetékes hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk a tranzakciót.

Hirdetés

A kínai BYD autógyár augusztus 28-án bejelentette, hogy elektronikai egysége megállapodást kötött az amerikai Jabillal a cég egyik kínai divíziójának 15,8 milliárd jüanért (mintegy 800 milliárd forintért) történő felvásárlásáról. Az ügylet kiterjeszti a BYD Electronic ügyfélkörét és termékportfólióját a közlemény szerint.

Az amerikai Jabil szingapúri székhelyű, nyomtatott áramköri lapokat gyártó leányvállalata, a Jabil Circuit ebben a hónapban alapított egy kínai egységet, ezt vásárolja most meg a BYD. A kínai vállalat már leginkább az elektromos járművek üzletágáról ismert, a BYD elektronikus alkatrészek értékesítésével kezdte a pályafutását, BYD Electronic (BE) nevű egysége 2007-ben lépett a hongkongi tőzsdére.

A BE fő tevékenysége a fogyasztói elektronikai termékek, például okostelefonok és laptopok elektronikai alkatrészeinek értékesítése – ez a részleg 2022-ben a teljes bevétel több mint 70 százalékát adta.

Nem csak az elektromos autókra fókuszálnak

A BYD számára a szakértők szerint ez az üzlet egyrészt megmutatja, hogy nem csak az elektromos autók piacát uralja a cég, másrészt így az Apple termékeinek fémborításában is ott lehet a kínai vállalat – írja a Reuters.

A Jabil számára a bevétel lehetővé teszi, hogy erősítse részvényes-központú tőkekeretét, beleértve a részvények fokozatos visszavásárlását - mondta korábban Kenny Wilson vezérigazgató nyilatkozatában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink