Beszállítók Kínai befolyástól féltik a Pirellit

Kínai befolyástól féltik a Pirellit

autopro.hu/V.M. | 2023.05.30 04:20

Kínai befolyástól féltik a Pirellit

Fotó: Facebook/Pirelli

Az olasz kormány állítólag aggodalommal figyeli a kínai befolyás erősödését a Pirelli gumiabroncs-gyártóban, melynek fő részvényese, a kínai Sinochem a jövőben több igazgatótanácsi tagot és akár a vezérigazgatókat is kijelölheti.

A nemrég életbe lépett és három évre szóló új részvényesi megállapodás szerint a kínai befektető a korábbinál nagyobb befolyást kapott az olasz abroncsgyártóban.

Mindazonáltal nem hivatalos információk szerint a megállapodást jelenleg még az olasz kormány vizsgálja az úgynevezett „Golden Power” szabályok értelmében, melyek a nemzeti érdek szempontjából stratégiainak minősített eszközök védelmét szolgálják.

Az új megállapodás értelmében a Pirelliben 37 százalékos részesedéssel bíró Sinochem a 15 fős igazgatótanács kilenc tagját lesz jogosult megválasztani, míg a vezérigazgató, Marco Tronchetti Provera részesedését kezelő Camfin csupán három igazgatót jelölhet ki, szemben a korábbi néggyel.

Az olasz kormány várhatóan június végig dönti el, hogy jóváhagyja-e a megállapodást, addig is a Sinochem szavazati jogát felfüggesztették.

A kínaiak dönthetnek a következő vezetőkről

Az igazgatók megválasztása mellett a vezérigazgató kijelölése is kényes kérdéssé vált az új megállapodással. Ügyhöz közeli források szerint az olasz kormány a vezérigazgató-választási procedúrát is alapos vizsgálat alá veszi.

Július 31-től új vezetőt kap a Pirelli Luca Bruno személyében, akit a mostani vezérigazgató, Tronchetti Provera saját maga jelölt ki. A jövőben azonban a kínai többségű igazgatótanács joga lesz megválasztani az új vezérigazgatót.

Mi több, amennyiben a három évre szóló megállapodást nem hosszabbítják meg, a Reuters-nek nyilatkozó források szerint a Sinochem elméletileg képes lesz még több igazgatósági tagot delegálni, tovább erősítve a kínai befolyást az olasz vállalatban.

Nem mondanak le a Pirelliről

Az üggyel kapcsolatban egy Sinochemhez közeli forrás a Reuters-nek elmondta, hogy a kínai vállalatcsoport elkötelezett a Pirelli olasz mivoltának megőrzése mellett. Hozzátette, hogy a Pirellit egy nélkülözhetetlen, stratégiai befektetésüknek tekintik, éppen ezért a tulajdonrészük átadását nem tekintik lehetőségnek.

Ami az olasz vizsgálat várható kimenetelét illeti: a felülvizsgált megállapodásokat jellemzően érvényben hagyják bizonyos megkötésekkel, melyek a nemzeti érdekeket hivatottak szolgálni. Ilyen megkötés lehet az érzékeny technológiák megosztásának vagy bizonyos ügyekben a szavazati jogok korlátozása.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink